Lene Espersen: Vi har øje på de små virksomheder

Socialdemokraternes forslag om er statsbank til gavn for små virksomheder er ikke bare dårligt, det er også unødvendigt, mener økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen. Hun er allerede er i gang med at strikke en løsning sammen.

Læs mere
Fold sammen
Mens Socialdemokraterne i dag på deres sommergruppemøde lancerer ideen om at oprette en statsbank for at hjælpe mindre virksomheder, der er i klemme på grund af finanskrisen, så mødes økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) med erhvervslivets organisationer for at drøfte en anden løsning af samme problem.

I sidste uge kunne Berlingske Tidende nemlig afsløre, at regeringen er klar med en ny kreditpakke på 5 milliarder kroner, der netop skal hjælpe små og mellemstore virksomheder, og det er den pakke, Lene Espersen har indkaldt til møde om i dag.

Alene af den grund er der slet ikke brug for Socialdemokraternes ide om en statsbank med 50 milliarder kroner i boxen.

En magnet på dårlige betalere
” På trods af at vi har været enige med Socialdemokraterne i bank og kredit- pakkerne, så har vi en meget forskellig tilgang til at løse finansielle krise. Vi er jo enige i, at der er nogle små virksomheder, som ikke bliver hjulpet af Bankpakke II, og det er dem, vi har lavet en ekstra kreditpakke til,” siger Lene Espersen.

”Vores model handler om at gå målrettet ind og sikrer finansieringen til disse virksomheder. Jeg vil være meget meget skepsis overfor Socialdemokraternes model. Det vil virke som en magnet på de dårlige betalere, som bankerne nu har forsøgt at skille sig af med for ikke at løbe for store risici. Det nytter ikke noget, at vi politikere den ene dag siger, at der er behov for at bankerne ikke løber så store risici, og begynder at føre mere afdæmpet kreditpolitik, og så snart nogle råber op, så siger vi, at vi vil give kredit til dem, som bankerne ikke tør,” siger Lene Espersen.

Men selvom hun er enig i, at der er små virksomheder, som er i problemer, selvom de er sunde, så afviser hun, at der er tale om en såkaldt kreditklemme – det vil sige en situation, hvor bankerne bliver så overforsigtige, at de end ikke tør låne penge ud til sikre projekter.

”Der er ikke tale om en kreditklemme. Der lånes stadig masser af penge ud til både virksomheder og husholdninger. Men jeg erkender, at der er problemer nogle steder, og der går vi ind med målrettede løsninger.” siger Lene Espersen.

Helle Thorning-Schmidt mener, at regeringen fokuserer alt for meget på de virksomheder, der eksporterer, men det afviser Venstres erhvervsordfører Jacob Jensen.

”Jeg mener ikke, at vi kun har haft fokus på de virksomheder, der eksporterer. Der har været masser af fokus på hjemmemarkedet med initiativer som frigivelse af SP-midlerne, ophævelse af anlægsloftet og renoveringspuljen,” siger Jacob Jensen.

Han er i øvrigt også uenig med Socialdemokraterne i, at bankerne ikke har sænket renterne nok.

”Udlånsrenterne er stadig på et historisk lavet niveau,” siger han.