Lempelser i skattepligtsreglerne på vej

Flere tvivlsomme sager om udenlandsdanskeres skattepligt får SKAT til at overveje en lempelse af reglerne.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Med udspring i Helle Thorning Schmidts (S) mand Stephen Kinnocks og fotomodellen Camilla Vests skattesager vil SKAT udarbejde klarere og mere lempelige retningslinjer for, hvornår man skal betale skat i Danmark, skriver Jyllands-Posten.

Avisen er i besiddelse af udkastet til et såkaldt styresignal, som vil komme til at sætte rammerne, efter flere instanser frikendte Vest og Kinnock som skattepligtige i Danmark. De afgørelser vil komme til at ændre reglerne til det mere lempelige, så det blandt andet skal blive lovligt for udlandsdanskere at arbejde ti dage om året uden at være skattepligtige, såfremt de har en helårsbolig i Danmark. Styresignalet beskriver derudover også, under hvilke omstændigheder man må besvare telefonopkald og mails.

»Det er bedre end tidligere, men det flytter bare grænsen for usikkerheden. Folk kan heller ikke indrette sig efter disse regler,« siger skatteprofessor på Aarhus Universitet Aage Michelsen til Jyllands-Posten.

De nuværende skattepligtsregler har igennem længere tid været beskyldt for at være uigennemskuelige, men selvom det i det nye udkast er blevet bedre, mener Aage Michelsen altså stadig ikke, at de nye lempelser er helt gode nok, han bakkes op af skatteadvokat Torben Bagge.

»Det svarer til, at der stod i færdselsloven, at du skulle køre med behørig hastighed på motorvejen. Grænsen er meget uklar, og lander man på den forkerte side, kan man lynhurtigt blive involveret i en straffesag med alvorlige konsekvenser,« siger han.

Hvordan, det endelige styresignal kommer til at se ud, er endnu for tidligt at sige, da SKAT først skal finde en afklaring på den række høringssvar, de har modtaget.