Lejernes advokat

TV-serier gjorde dansk-italienske Patrizia Martinelli til advokat. I dag er hun en af landets førende eksperter i erhvervslejeret

Patrizia Martinellis higen efter retfærdighed gjorde hende til jurist, men det var et tilfælde, at hun blev specialist i erhvervs-lejeret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

De senere år har Patrizia Martinelli været en førende ekspert i de ofte komplicerede regler om erhvervslejeret, og kort før jul var den 42-årige advokat senest i de berlingske spalter. Dén sag handlede om, at Københavns Kommune havde opsagt en blomsterhandler ved Nørreport Station, fordi der snart skulle bygges en stor metronedgang. De omkringliggende butikker kunne ikke få noget at vide om afspærringer og byggeplaner, og Patrizia Martinelli rendte fra Herodes til Pilatus.

Sagen endte foreløbig med, at opsigelsen blev trukket tilbage, fordi kommunen havde været for hurtig på aftrækkeren; der var nemlig slet ikke truffet beslutning om en trappe fra gågaden og ned til togene.

Men sagen illustrerer, hvad der fik en ung pige i Ølstykke til at interessere sig for jura.

»Jeg var fascineret af advokatserier på TV og optændt af retfærdighed. Jeg var sikker på, at jeg ville være advokat. I sagen her fik butikkerne ikke noget at vide, og det var svært overhovedet at finde ud af, hvem der havde med det at gøre. Mange butikker har det hårdt under finanskrisen, og butikkerne omkring Nørreport har i forvejen længe været generet af ombygningen af stationen, så de vil blive hårdt ramt, hvis et nyt byggeri begrænser kundestrømmen,« siger Patrizia Martinelli.

Dansk-italiensk alliance

Efter sin studentereksamen gik hun i gang med lovbøgerne, blev kandidat, fuldmægtig, advokat og som 34-årig selvstændig med eget kontor hvor de traditionelle fotos på hjemmesiden af medarbejderne er afløst af små vignetter af tegneren Jens Hage, hvis streg gennem årtier har været kendt af Berlingskes læsere.

Det målrettede stammer næppe fra fremmede. Hendes far, Leif »Sløjfe« Poulsen, var offensiv spiller i Østerbroklubben B93 og scorede endda hattrick i debutkampen mod HIK i 1957.

Målnæsen førte ham bl.a. til Lugano i den italiensk-talende del af Schweiz, hvor han mødte Iolanda Martinelli. Efter en del år i Danmark bor forældrene nu ved Lago di Iseo en times kørsel fra Milano, så hertil går en del af Patrizia og ægtemandens rejser.

Ros fra udlejere

Mens higen efter retfærdighed gjorde hende til jurist, var det til gengæld »meget tilfældigt«, at hun specialiserede sig i erhvervslejeret det var simpelthen hovedområdet, der hvor hun fik studenterjob.

Martinelli Advokatfirma ligger på Alhambravej på Frederiksberg i bekvem gåafstand fra lejligheden på Vesterbro, har en stribe erhvervslejere som kunder og er samtidig sekretariat for Erhvervslejernes Landsorganisation. Sagerne for kunder og medlemmer er dog ikke kun den klassiske fortælling om den lille butik mod den store udlejer, for klienterne omfatter også en stribe landsdækkende detailkæder.

Trods de ofte modsatrettede interesser får Patrizia Martinelli et flot skudsmål fra Ejendomsforeningen Danmark, der repræsenterer udlejerne.

»Vi opfatter hende som en overordentlig seriøs advokat og har stor respekt for hende. Vi har et godt samarbejde, og Ejendomsforeningen og Erhvervslejernes LO har kørt et tæt parløb om erhvervslejeloven. Det har givet en fornuftig lovgivning med velfungerende systemer, så vi har langt færre konflikter end på boligområdet,« siger administrerende direktør Torben Christensen.

Medvind til lejere

Der opstår dog stadig sager, faktisk overraskende mange mener Patrizia Martinelli.

»Jeg undrer mig over omfanget af varsler om lejeforhøjelser i disse tider. Men nogle udlejere må vurdere, at hvis lejen i deres øjne er for lav, så er den for lav uanset krisen. I årene 2004-07 var det dog mere reglen end undtagelsen, at udlejer kom igennem med en forhøjelse, nu er det nok fifty-fifty.«

Hun undgår helst at føre sagerne til de særlige boligretter under den lokale byret. Det er dyrt, og der er høje krav til dokumentationen f.eks. om lejeniveauet i området. Mens udlejerne ofte udveksler oplysninger om lejeniveauet, så kan lejerne typisk have sværere ved at skaffe den fornødne dokumentation, bl.a. fordi butikker er forsigtige med at vise andre deres lejeoplysninger.

Derfor lukker Patrizia Martinelli tit sager hos udlejeren.

»Der er mange fornuftige udlejere, som har fornemmelse for, at alle skal igennem krisen, og som måske vil give en midlertidig rabat på lejen.«