Lejelejligheder flås væk

Mens der gror spindelvæv på til salg-skiltene i de mange nybyggerier rundt omkring i København og Århus, er der ualmindeligt godt gang i udlejningen - af de samme boliger.

Sådan lyder konklusionen fra ejendomsmæglerkæden Home, der for godt tre måneder siden lancerede et nyt koncept, hvor utålmodige sælgere af nybyggede lejligheder i stedet kunne vælge at leje lejlighederne ud via Home.

Kæden estimerer, at der siden er lejet næsten 200 projektsalgslejligheder ud - og en enkelt af kædens mæglere formidler ugentligt op til ti nye udlejningsaftaler til folk, der for et års tid siden ellers hørte til i gruppen af potentielle købere, skriver Urban.

»Dem, der vælger at leje, er faktisk identiske med dem, der typisk køber projektsalgslejlighederne. Men en del udskyder beslutningen, fordi de er usikre på prisdannelsen, og derfor er de endda villige til i mange tilfælde at betale mere i leje, end det havde kostet at købe,« siger ejendomsmægler i Home-kæden, Lone Bøegh Henriksen til Urban.

Hun har netop meldt alt udlejet i byggeriet Åkandehusene ved den nye DR-by i Ørestaden, og læsser løbende nye projektsalgslejligheder i Homes udlejningsbørs, efterhånden som de lejes ud i et hæsblæsende tempo.

Lone Bøegh Henriksen erkender, at det på kort sigt er ikke er en guldrandet forretning for mæglerne at leje lejlighederne ud, fordi mægleren ikke får salær, men blot et mindre honorar for at leje ud. Men i et marked, hvor særligt projektsalgslejlighederne i København og Århus er pressede, har udlejning visse fordele for mæglerne:

»Mange gange følger der forkøbsret med lejen, og vi håber selvfølgelig, at folk vil vælge at købe boligerne, når der er kommet et lidt mere stabilt marked,« siger Lone Bøegh Henriksen, der forklarer, at lejlighederne lejes ud til priser, der ligger op mod 1500 kroner over, hvad det ville koste at købe dem.

Forleden kunne Berlingske Business berette, at mere end hver tredje lejlighed, der er til salg i København, nu er en projektsalgslejlighed. De dyreste er ifølge avisen ikke blot umulige at sælge - men også umulige at leje ud, fordi huslejen ofte ender på den forkerte side af 10.000-12.000 kroner, hvor få har råd til at være med. De billigste starter ved cirka 7000 kroner.

Home har ikke gjort meget stads ud af udlejningsmuligheden, der er godt gemt væk på kædens hjemmeside. Det skyldes ifølge kædens informationschef, Niels H. Carstensen, at kæden ikke selvstændigt ønsker at promovere sig som udlejer, men snarere blot stiller muligheden til rådighed, hvis sælgerne af nybyggerierne ønsker det.

Også hos EDC meldes der om interesse for muligheden. EDC har gennem lang tid givet sælgerne mulighed for at leje ud i stedet, og kædens informationschef, Jan Nordmann tipper, at der for tiden er godt 200 boliger til leje gennem kæden.

»Udlejning har altid været godt, men i den tid, vi er inde i, med prisfald på boliger i København, er udleje med forkøbsret noget, vi jævnligt bliver spurgt om af sælgerne. Private er sjældent interesserede i at gøre det på den måde, men for de mere professionelle investorer er baggrunden en anden - nemlig at tjene penge. Og hvis det gøres bedst på udlejning i en periode, så er det det, man ofte vælger,« siger han. Kilde: Urban