Lego-arvinger henter milliardformue hjem fra Schweiz

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Arkivfoto. Sammen med sine brødre har Anders Kirk Johansen valgt at flytte sin formue fra Schweiz til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann

Godmorgen,

Velkommen til ugens første nyhedsoverblik efter pinse. Vi skal i dag forbi USA, hvor Donald Trump har indvilliget i at lade den fyrede FBI-chef James Comey vidne for Kongressen.

Og så skal vi til alpelandet Schweiz, hvorfra Lego-brødre har valgt at tage sin formue hjem i al stilhed.

1
Lego-arvinger flytter milliardformue hjem

De tre Lego-arvinger Casper, Morten og Anders Kirk Johansen har hentet en milliardformue hjem til Danmark. Det fremgår af oplysninger fra det schweiziske selskabsregister, skriver Børsen.

Ingen fra Lego-familien har ifølge avisen ønsket at stille op til interview omkring fidusen, men adm. direktør i Kirk Kapital, Kim Gulstad, skriver i en mail, at brødrenes schweiziske formue nu bliver forvaltet af Kirk Kapital i Danmark.

»Baggrunden for beslutningen er, at omkostningerne var for store ved at være i Schweiz, ligesom det er hensigtsmæssigt at samle formueforvaltningen hos Kirk Kapital i Danmark,« oplyser Kim Gulstad.

Tilbage i 2008 stiftede de tre brøde Kirk Kapital AG med en formue på omkring 3,1 mia. kroner, der blev indregistreret i Baar nær Zürich. Siden valgte lillebror Anders Kirk Johansen at sælge sin ejerandel til brødrene, og i 2013 oprettede han sit eget schweiziske selskab A. Kirk Switzerland.

Hvor stort et beløb, Lego-brødrene har flyttet hjem til Danmark, er uvist. Men ifølge Børsen står der i Morten Kirk Johansen og Casper Kirk Johansens personlige selskaber, Bredallund Holding og Selmont, at begge brødre har sat kostprisen på hver deres ejerandel til cirka 1,5 mia. kroner, mens værdien i Anders Kirk Johansens selskab A. Kirk er på godt 2 mia. kroner.

Skatteekspert Torben Bagge, advokat og partner hos TVC Advokatfirma, forklarer, at det intet betyder skattemæssigt, da skattepligtige danskere beskattes efter et globalt indkomstprincip.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danskerne bruger flere penge

Over hele landet bruger danskerne endeligt flere penge, viser en ny analyse fra Danske Bank. Det er særligt i de egne af landet, hvor beskæftigelsen og boligejernes friværdi er steget mest, at der bliver spenderet mest.

I 1. halvår 2016 brugte indbyggere i Gentofte næsten 1.600 kroner mere pr. måned målt i forhold til 1. halvår 2014. I samme periode voksede friværdierne med knap 740.000 kroner.

I Region Hovedstaden steg friværdierne til 367.084 kroner i gennemsnit, og forbruget var samtidig 762 kroner højere pr. indbygger pr. måned i forhold til to år før. Læs mere i Berlingske Business.

Business-redaktionen anbefaler

3
PostNords spareplaner gør ondt på firmaer

Fra store dele af Danmark lyder klagesang over, at PostNord, oven på de sidste års markante underskud, har valgt at trække sig ud af fødevaredistribution så hurtigt, som kontrakterne tillader det. Det har PostNord gjort, fordi man taber penge på området, skriver Ritzau.

Det betyder, at flere hundrede små fødevarevirksomheder, der er begyndt at sælge over nettet, står uden mulighed for at få varerne bragt ud. PostNords beslutning har ifølge DR Nordjylland fået over 200 fødevareproducenter til at slå sig sammen om at finde en løsning.

4
Fyret FBI-chef skal vidne

Den amerikanske præsident, Donald Trump, ønsker ikke at bruge sin magt til at blokere for den fyrede FBI-direktør James Comeys vidneudsagn for Kongressen i denne uge. Det oplyser Det Hvide Hus.

»For at sikre en hurtig og grundig undersøgelse af de kendsgerninger, Senatets efterretningskomité søger, så vil præsident Trump ikke bruge sit ledermæssige privilegium vedrørende James Comeys planlagte vidnesbyrd,« siger Sarah Sanders, der er talskvinde for Det Hvide Hus, ifølge Reuters.

Comey blev fyret af Trump midt under en undersøgelse af russernes påståede indblanding i den amerikanske valgkamp. Siden er det kommet frem, at Trump angiveligt bad Comey om at afslutte en undersøgelse af sin nu fyrede nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Det sker i dag

  • Flyselskabet Norwegian kommer kl. 08 med tal for, hvor mange rejsende selskabet havde i maj.
  • Kl. 09 kommer Danmarks Statistik tal på salget af ejerboliger som lejligheder, huse og fritidsboliger i marts.
  • Den svenske børs holder lukket, da det er Sveriges nationaldag.

Det sker på markederne

De asiatiske aktieinvestorer er ved at gøre klar til ugens vigtige begivenheder med parlamentsvalg i Storbritannien og høringen med den fyrede FBI-direktør James Comey torsdag.

Begge dele har potentiale til at skabe stor uro på de finansielle markeder, og mange investorer foretrækker at forblive på sidelinjen, indtil en afklaring har fundet sted, skriver Ritzau.

  • Nikkei 225 i Japan: -0,5 pct.
  • Hang Seng i Hongkong: +0,3 pct.
  • CSI 300 i Kina: +0,1 pct.
  • Amerikanske aktiefutures: -0,1 pct.