Ledighedstal lægger pres på reformer

Akut behov. Vi nærmer os tidspunktet, hvor de gode tider for den danske økonomi trues af lønpres og at mange virksomheder må sige nej til ordrer, erkender beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Nogle hurtigt virkende reformer af arbejdsmarkedet. Den slags tiltag skal være med på menuen, når regeringen i næste uge præsenterer sit udspil til velfærdsreformer.

Sådan lyder budskabet fra en række økonomer og organisationer efter at Danmarks Statistik i går kom med de nyeste tal for udviklingen i den danske ledighed. Tallene viste, at arbejdsløsheden faldt fra januar til februar med 1.600 personer og kom derved ned på 138.300. Det er den laveste ledighed i 30 år, og virksomhederne skal derved helt tilbage til 70'erne for at finde en lignende vanskelig situation med at finde den rette arbejdskraft.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) varslede da også, at der kan være stramninger på vej.

- De lyse tider fortsætter, og det er jeg som beskæftigelsesminister utrolig glad for. Men der er skyer i horisonten. Vi nærmer os et tidspunkt, hvor opsvinget og de gode tider trues af lønpres og af, at mange virksomheder må sige nej til ordrer, fordi de ikke kan få kvalificerede medarbejdere. Den situation kommer vi politikere ikke uden om at forholde os til meget snart, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han vil dog ikke uddybe, hvad regeringen eventuelt har i tankerne for at sikre at virksomhederne kan få den nødvendige arbejdskraft.

Savner politisk initiativerTallene fra Danmarks Statistik kom samtidig med, at HTS-Interesseorganisation kom med deres seneste prognose for den danske økonomi. Og HTS-I har nedjusteret sit vækstskøn for i år netop pr grund af manglen på arbejdskraft.

Cheføkonom i HTS-I Jens Brendstrup understreger, at mange af organisationens medlemmer holder igen, fordi de ikke har det personale, de har brug for. De to andre organisationer inden for servicesektoren i form af Dansk Handel & Service (DHS) samt HTS-Arbejdsgiverorganisation har været ude med samme melding.

Danske Bank påpeger derfor, at det er særligt bekymrende, at der endnu ikke er nogen konkrete politiske initiativer til at sikre at flere danskere kommer ud på arbejdsmarkedet. Afdelingschef i HTS-A Lars Storr-Hansen er helt enig.

- Regeringen må nu have indset, at der er et reelt behov for at gøre noget ved arbejdsmarkedets indretning ikke mindst reglerne om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Det virker absurd, at der er flere end 1 million mennesker i Danmark, der modtager penge fra det offentlige for ikke at lave noget, og at hver fjerde ledige dagpenge- eller kontanthjælpsmodtager ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, siger Lars Storr-Hansen.

Mens seniorøkonom i Jyske Bank Peter Skøttegaard Øemig på den positive side fremhæver, at med den lave ledighed tvinges virksomhederne til at afprøve nogle medarbejdere, som de normalt ikke ville have ansat.

- Herved kan virksomhederne blive stillet over for en længere periode til oplæring, og et øget behov for videreuddannelse. Det vil styrke strukturerne på arbejdsmarkedet i takt med, at de marginaliserede grupper kommer i job, siger Peter Skøttegaard Øemig.

Økonomerne påpeger, at væksten i den danske økonomi er så stærk, at der må regnes med yderligere fald i ledigheden i 2006.

(Husk graf!!!)