Ledigheden stod i stampe i juni

Arbejdsløsheden i Danmark, målt på bruttoledigheden, endte på 4,7 pct. i juni. Dermed kan arbejdsløsheden opgøres til samme niveau som måneden før, idet det reviderede tal for arbejdsstyrken i maj også lå på 4,7 pct.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor det også fremgår, at bruttoledigheden således endte uændret på 126.000 personer i juni.

Når ledigheden opgøres ifølge arbejdskraftundersøgelsen (AKU-ledigheden) kan den i juni opgøres til 176.000 personer, forklarer cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea Markets i en skriftlig kommentar.

- Det svarer til 6 pct. af arbejdsstyrken. AKU-ledigheden er faldet med 3000 personer siden årsskiftet. Det svarer i store træskolængder til faldet i bruttoledigheden, skriver cheføkonomen.

Helge J. Pedersen fortsætter med at skrive, at beskæftigelsen over det seneste år er steget med næsten 35.000 personer ifølge AKU-undersøgelsen.

- Når ledigheden "kun" er faldet med 14.000 personer skyldes det, at arbejdsstyrken er blevet udvidet med godt 20.000 personer over det seneste år. Det skal bemærkes, at reformpolitikken ikke påvirker AKU-ledigheden, lyder det fra Helge J. Pedersen.

Generelt noterer cheføkonomen en bedring på arbejdsmarkedet, hvilket selvfølgelig er godt nyt. Men han hæfter sig ved, at der inden for relativt kort tid kan blive tale om mangel på arbejdskraft, hvis udviklingen fortsætter i det nuværende tempo.

- Med udsigt til en økonomisk vækst på op til 2 pct. over de kommende år, vil der blive tale om generel mangel på arbejdskraft i løbet af de kommende to-tre år.

- For at sikre et holdbart og vedvarende opsving er det derfor bydende nødvendigt, at der fortsat fokuseres på at få produktivitetsvæksten op i dansk økonomi og at få udvidet arbejdsstyrken. Ellers risikerer flaskehalsproblemer og højere lønstigninger blot at banke økonomien ud af kurs på samme måde, som vi så det i midt-nullerne, skriver Helge J. Pedersen.