Ledigheden næsten halveret på tre år

I december faldt ledigheden yderligere: Bare 3,9 pct. af arbejdsstyrken er arbejdsløse - det laveste niveau siden 1974. Trods faldende ledighed kritiserer Venstre kommunerne.

Fra november til december faldt ledigheden med 2.300, viser nye tal fra Danmarks Statistik, der har korrigeret for sæsonudsving og omregnet ledigheden til fuldtidspersoner.

Det betyder, at ledigheden nu er nede på 107.300 fuldtidspersoner, svarende til 3,9 pct. af arbejdsstyrken.

Ledigheden har været jævnt faldende siden december 2003, hvor den toppede med 186.100. Det svarer til et fald på 78.800 eller 42 pct. siden 2003.

I gennemsnit er ledigheden faldet med 2.200 fuldtidspersoner hver måned siden udgangen af 2003. Og alene inden for de seneste 12 måneder er ledigheden faldet med 25 pct.

Det er især a-kasse medlemmerne, der har nydt godt af den lave ledighed. Fra september til december blev der 9.8000 færre fuldtidsledige med forsikring via en a-kasse, mens ledigheden for ikke-forsikrede steg med 200 fuldtidsledige.

Bortset fra Københavns og Bornholms Kommune er ledigheden faldet i hele landet.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg rettede i går en skarp kritik af kommunerne på Venstrs egen hjemmeside, fordi der ifølge nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, går stadig går 60.000 ledige, som er parat til at tage et job i morgen.

"Jeg fatter ikke kommunerne. De har ikke bare en lovmæssig forpligtigelse til at hjælpe folk i arbejde. De har også en moralsk forpligtigelse. Og så er der en fantastisk økonomisk gulerod i det for dem. Men de må åbenbart have penge nok, når de ikke samler det guld op, der ligger på gaden," siger han.

Jens Vibjerg peger på, at kommunerne kan spare op til 75.000 kroner ved at få en enlig kontanthjælpsmodtager over 25 år i arbejde.

Også beskæftigelsesministeren mener, at det går for langsomt med at få de ledige i arbejde.

"Det viser bare, at vi har en meget stor opgave foran os, og det er dybt problematisk, at vi i en situation med mangel på arbejdskraft har ledige, der har gået i mere end tre måneder. Hvis der er 60.000 fuldt arbejdsduelige, så skal de i arbejde," lyder det fra Claus Hjort Frederiksen (V) på Venstres hjemmeside.