Ledigheden falder til tre procent

På en måned er 3.900 flere kommet i arbejde - især i København og Nordjylland. Det er første gang, at ledigheden når under 100.000, og det overrasker nogle økonomer. Tyskland har laveste ledighed i 15 år. (Opdateret kl. 10.50)

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere kommer i arbejde. Fra september til oktober er ledigheden faldet til tre procent.

3.900 flere er kommet i arbejde, så der i dag er 81.700 danskere, der mangler et job, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som er offentliggjort torsdag morgen.

Det er første gang, at den reelle ledighed er nået ned under 100.000 personer. Summen af ledige og af ledige i aktivering er nemlig nu på 97.500 personer.

Overrasket over fald

Faldet overrasker eksperter.

»Vi havde ikke ventet at se et yderligere kraftigt fald i ledigheden allerede i oktober efter det kraftige fald i september. Dagens tal giver os anledning til en blanding af glæde og bekymring. Det er naturligvis meget glædeligt, at ledigheden er nået helt ned i nærheden af 80.000 personer. Det havde vi ikke troet var muligt for bare et år siden. Udviklingen illustrerer, hvor fleksibelt det danske arbejdsmarked er, og det er naturligvis glædeligt, at opsvinget har betydet, at vi har fået grupper ind på arbejdsmarkedet, som ellers har haft meget vanskeligt ved at få adgang til jobs,« siger cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank.

Han er dog også bekymret, fordi den lave ledighed giver et øget krav om mere løn. Det kan alt sammen medvirke til en klassisk overophedning af økonomien. »Dansk økonomi har simpelt hen for megen fart på på arbejdsmarkedet, og der er behov for skærpet overvågenhed i den økonomiske politik,« mener Steen Bocian.

Hos Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) er man derimod ikke overrasket.

»Kan vi ikke blive fri for det evindelige vrøvl om et 'overraskende' fald i ledigheden? Når arbejdsløsheden i gennemsnit er faldet med 2.300 fuldtidsledige hver eneste måned i 46 måneder i træk, ville det være en overraskelse, hvis ledigheden ikke også faldt fra september til oktober. Det tager som bekendt tid både at vende en supertanker og den grunlæggende, samfungsøkonomiske udvikling - både når den er på en positiv og en negativ kurs,« siger Bo Sandberg, økonom i BAT.

Fald siden december 2003

Siden december 2003 har ledigheden været faldende - frem til i dag har 105.900 flere fået job. Alene siden juli i år er ledigheden blandt de forsikrede - altså folk, der er medlemmer af en arbejdsløshedskasse - faldet med 8.000 personer eller 11 procent. Samtidig er ledigheden blandt ikke-forsikrede, som modtager kontanthjælp, faldet med 800. Det svarer til fire procent.

Især i København og i Nordjylland kommer flere i arbejde. I København har 1.800 flere fået job siden juli, mens 1.500 flere møder på arbejde i det nordjyske.

Laveste ledighed i 15 år

Også i Tyskland daler ledigheden. Den ligger nu på sit laveste niveau siden 1992, oplyser den tyske arbejdsminister Olaf Scholz. 3,38 millioner tyskere er i dag uden arbejde. Det svarer til 8,2 procent af den tyske befolkning.

Tyskland er de seneste to år begyndt at komme sig efter en lang periode med økonomisk stagnation, hvor arbejdsløsheden blot er steget.