Ledigheden falder en smule

Der blev lidt færre ledige i oktober, men arbejdsløsheden har over det sidste halve års tid holdt sig på et nogenlunde stabilt niveau.

-Arkiv- SE RB PLUS Kort dagpengeperiode skaber ikke mange job BV.: RB Plus: Jobrotation hjælper ledige hurtigere i job. Jobcenter - jobcentret i Skelbækgade, København V. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Bruttoledigheden, som omfatter ledige og aktiverede, faldt fra september til oktober med 100.

Dermed var der 133.000 fuldtidsledige i oktober. Ledighedsprocenten var uændret på 5,0 pct.

Det oplyser DanmarkS Statistik.

Bruttoledigheden har det seneste halve år ligget forholdsvis stabilt, og ledighedsprocenten er på samme niveau som for et halvt år siden.

Nettoledigheden består af de bruttoledige fratrukket de personer, der er i aktivering, og som er parate til at tage et job. I oktober var der 105.600 nettoledige. Nettoledigheden er den seneste måned steget med 100, mens antallet af aktiverede er faldet med 200.

Chefanalytiker Erik Bjørsted fra AE-rådet kalder de nye tal "skuffende."

"De seneste halve år har bruttoledigheden stort set ikke flyttet sig, hvilket står i skærende kontrast til de meldinger vi ellers får for arbejdsmarkedet, som peger på jobfremgang," siger han i en kommentar til tallene.

Et arbejdsmarked der står i stampe gavner bestemt ikke forbrugernes lyst til at bruge penge, og hvis arbejdsmarkedet har tabt det momentum det ellers har haft i 2014, bliver det vanskeligt at få gang i dansk økonomi.

"Forhåbentlig er der dog godt nyt i morgen, når Danmarks Statistik for første gang offentliggør månedlige tal for beskæftigede lønmodtagere. Hvis tallene i morgen viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen er vokset, er vi på rette vej," siger Erik Bjørsted.

Peter Bojsen Jakobsen fra Sydbank betegner dog det danske arbejdsmarkedet som lidt af en solstrålehistorie.

"At arbejdsmarkedet holder stand på trods af modvind fra den internationale økonomi er med til at holde liv i håbet om, at opsvinget kan være lige rundt om hjørnet," siger han.

"Fremgang på arbejdsmarkedet giver danskerne større jobsikkerhed, hvilket er afgørende for deres forbrugslyst. Det kan sammen med en fortsat stigning i huspriserne, en lav rente, og faldet i olieprisen - være det, som sætter en stopper for flere års stagnation i det danske privatforbrug," vyrderer økonomen.