Ledigheden dykkede i sensommeren

Det økonomiske opsving har svært ved at komme op i omdrejninger, og beskæftigelsen steg kun en smule i tredje kvartal, mens ledighedskøen blev noget kortere.

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Der var i tredje kvartal et svagt fald i den såkaldte AKU-ledighed, der er opgjort på baggrund af spørgeskemaer. Den sæsonkorrigerede AKU-ledighed var 3.000 lavere end kvartalet før. Dermed var der i tredje kvartal 180.000 ledige personer i alderen 15-64 år, hvilket svarer til 6,3 pct. af arbejdsstyrken, oplyser Danmarks Statistik onsdag.

Undersøgelsen viser også, at beskæftigelsen er steget med 1.000 i forhold til andet kvartal.

»Tredje kvartal var ikke en periode med høj fart på i dansk økonomi, hvor eksporten led under afmatningen i verdenshandlen. Alligevel så vi altså et lille fald i arbejdsløsheden. Det afspejler, at der underliggende stadig er liv i opsvinget, hjulpet af noget af et come-back til privatforbruget. Hvis fremgangen skal fortsætte er det nødvendigt, at der kommer lidt mere gang i Europas økonomi, men det er der så heldgivis også grund til at tro vil ske,« skriver privatøkonom Las Olsen fra Danske Bank i en kommentar til ledighedstallene.

Chefanalytiker Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd finder ikke tallene prangende, men han påpeger, at de er baseret på en stikprøve.

»Dagens tal flugter på ingen måde med de pæne tal, som vi har set for lønmodtagerbeskæftigelsen, der er ’kongetallet’ for det danske arbejdsmarked. Der har dog været tegn på, at fremgangen på det danske arbejdsmarked godt kan bremse lidt op de kommende måneder, ligesom situationen i verden omkring os tegner usikker. Til gengæld er det private forbrug omsider begyndt at røre på sig,« lyder hans kommentar.