Ledighed rammer selvstændige dobbelt så hårdt

Firmaejere skal sælge alle deres aktiver for at komme i betragtning til dagpenge, men i disse tider er de ofte usælgelige.

Læs mere
Fold sammen
Strømmen af selvstændige, der lukker deres firma og og ansøger om dagpenge, vokser kraftigere end set i mange år, og mange af dem rammes med dobbelt kraft på økonomien.

De kan ikke komme af med deres lastbiler, forretningsejendomme, butikslejemål eller andre aktiver, fordi markedet i den aktuelle økonomiske krise er forsvundet.

- Hvis du som selvstændigt erhvervsdrivende ønsker at gå på dagpenge, kræver det, at du endeligt ophører med at drive forretning, og du må afhænde dine aktiver.

Men på grund af de vanskelige markedsforhold er det praktisk taget ikke muligt, og derfor risikerer disse mennesker på grund af lovgivningen at komme ud for en social katastrofe. Det må der gøres noget ved, lyder det fra direktør Jesper Bøge fra landets største a-kasse for selvstændigt erhvervsdrivende, ASE.

Hurtig ændring

ASE har skrevet til både økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen for at få Arbejdsdirektoratet til at ændre sit regelsæt på området så hurtigt som muligt.

Reglerne om, at selvstændige må sælge alle aktiver for at få ret til dagpenge, har allerede ramt nyledige ASE-medlemmer inden for områder som transport, butik, ejendomshandel, gartnere og slagteri.

Ligeledes er ASE yderst kritisk over for de rådighedsregler, der foreskriver, at ledige bør søge fire job hver uge, og at a-kasserne skal følge op på, om de holder reglerne.

Selvstændige er jobmæssigt i en vanskelig situation i en tid med stejlt stigende ledighed, og hvis beskæftigelsesministerens anmodning til Arbejdsdirektoratet i december om at justere retningslinjerne for jobsøgning først får virkning fra marts, vil det betyde en syndflod af ansøgninger til arbejdsgivere.

I perioden frem til marts skal ASE rådgive flere end 4.000 nyledige, og de vil skulle sende næsten 50.000 ansøgninger for at opfylde rådighedsreglerne.