Ledighed på vej mod blød landing

Selvom den globale arbejdsløshedskrise fortsat kradser, ligger Danmark lunt i svinget. Det skyldes bl.a. et fleksibelt arbejdsmarked. Spanien skraber bunden.

Foto: Bardur Eklund.
Læs mere
Fold sammen
Mens arbejdsløsheden verden over stiger med foruroligende hast, kan danskerne tilsyneladende se frem til en blødere landing oven på krisen end det øvrige Europa og USA. Nye tal for arbejdsløsheden i Danmark viser således, at den danske arbejdsløshed flader ud, mens ledigheden i de fleste andre EU-lande fortsat stiger voldsomt.

Vi kommer nemlig fra et uhørt lavt arbejdsløshedsniveau, der sammen med det fleksible danske arbejdsmarked – som gør det nemt og billigt for virksomheder at hyre og fyre – betyder, at Danmark kan blive et af de lande, hvor ledigheden først begynder at vende:

»Det mener jeg, der er belæg for at sige. Det fleksible arbejdsmarked betyder, at vi er hurtigere inde i en krise og hurtigere ude,« siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Han bakkes op af Danske Banks cheføkonom, Steen Bochian:

»Dansk økonomi slipper formentlig gennem krisen med færre skrammer end de øvrige lande i Europa. Det skyldes blandt andet en stor, offentlig sektor.«

Professor i økonomi ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, Michael Rosholm, er enig i, at fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked er en stor fordel i den nuværende krise.

»Den danske model er blevet testet i denne krise. Man kunne have forventet nogle ordentlige tæsk, men fleksibiliteten på arbejdsmarkedet gør, at der måske nok bliver fyret mange, men de kommer hurtigt i arbejde igen,« siger han, men advarer dog samtidig mod at lade champagnepropperne springe allerede nu:

»Man kan sige, at det går den forkerte vej lidt langsommere. Men det er for tidligt at sige, at det går den rigtige vej.«

I alt er der nu 97.000 arbejdsløse i Danmark. I Europa har tallet rundet 15 millioner – eller 9,5 procent – det højeste nogensinde i dette årtusinde. Kun Holland, Østrig og Cypern har færre arbejdsløse end Danmark. Til sammenligning er næsten hver femte spanier uden arbejde.

I Sverige er mere end hver fjerde unge under 25 år arbejdsløs. I Danmark ligger det tilsvarende tal under hver tiende.

»Det er et stort problem. Sverige risikerer at tabe en hel generation på gulvet,« siger Helge J. Pedersen.