Ledighed falder i Japan - forbrug og inflation skuffer

Den japanske ledighed faldt i oktober, men det gjorde både kerneinflationen og forbruget også. Det viser friske data fra myndighederne i Tokyo fredag.

Foto: Toru Hanai
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsløshed faldt til 3,1 pct. fra 3,4 pct. i september, mens analytikere havde forudset en uændret arbejdsløshed.

Til gengæld skuffer husholdningernes forbrug igen markant. Forbruget viser et fald på 2,4 pct. i oktober sammenlignet med samme måned sidste år. Analytikere havde ventet et uændret forbrug.

- Inflationen eksklusiv energi bør fortsat være moderat. Der tegner sig et større billede af, at den seneste afdæmpning i aktiviteten har efterladt en anselig mængde ledig kapacitet, der vil dæmpe prispresset i lang tid fremover, siger økonom Marcel Thieliant fra Capital Economics ifølge Bloomberg News.

Inflationen udviklede sig fortsat negativt. Priserne eksklusive friske fødevarer og energi (kerneinflationen) steg 0,7 pct. fra samme måned året før, hvor der var ventet en stigning på 0,8 pct. fra septembers 0,9 pct. forøgelse.

De samlede forbrugerpriser steg 0,3 pct. mod det ventede 0,2 pct., mens de eksklusiv fødevarer faldt 0,1 pct. som ventet.

Ses der på forbrugerpriserne i Tokyo-området, der er de første indikationer for november, er der tale om en stigning som ventet på 0,2 pct. sammenlignet med samme måned sidste år.