Lavrentegoder kun for de store virksomheder

Det har aldrig været billigere for store virksomheder at låne penge, men de gode tider smitter ikke af på de små- og mellemstore.

Mens de store selskaber kan få billig finansiering i bankerne, kniber det mere for de små og mellemstore virksomheder. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere

For en række af landets absolut største virksomheder er det en gylden forretning at optage mere gæld. Ingrediensvirksomheden Chr. Hansen har mellem 2013 og 2014 øget gælden med mere end 400 mio. kr., mens den samlede rentebetaling har ligget helt stille. Den tendens gælder også for bryggerikæmpen Carlsberg.

»Det korte af det lange er, at det aldrig har været billigere for store erhvervsvirksomheder at finansiere sig,« siger Nordeas chef for de største erhvervskunder, Jørgen Høholt.

Men i skyggen af de mægtige C20-selskaber står dog en lang række små- og mellemstore virksomheder, der stadig kæmper en kamp for at skaffe ny finansiering. Den seneste opgørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet fra december viste, at renten på store lån gik under to procent. Renten på små lån under en million euro steg dog samtidig, så den nu er over 4,5 procent.

»Man skulle tro, at det her smittede af. Hvis man får presset renteniveauet på lån til de store virksomheder ned, så skulle man tro, at det også ville ske hos de små virksomheder. Men det har man ikke kunnet se, og det overrasker mig,« siger Michael H. J. Stæhr, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

Også i brancheorganisationen Dansk Byggeri kender man til problemet, og chef-økonom Bo Sandberg hæfter sig ved, at mens servicesektoren får lettere ved at låne penge, så er de finansielle begrænsninger i industrien samt bygge- og anlægssektoren større eller på samme niveau som under de værste kriseår.

»Renteniveauet på lån til SMV-segmentet har i høj grad været afkoblet fra det generelle rentefald i økonomien. Det har kostet både vækst, iværksætteri og arbejdspladser,« siger Bo Sandberg.

I bankernes organisation Finansrådet kan man ikke genkende det billede, som Dansk Byggeri og Dansk Erhverv tegner. Underdirektør Søren Gade henviser til en nylig rapport fra Finanstilsynet, der viser, at kampen om erhvervskunder er styrket.

»Vores helt klare opfattelse er, at de virksomheder, der har en sund økonomi og gode projekter, får et lån. Udlånskapaciteten har aldrig været større, så vi har meget svært ved at se, at der er et problem,« siger han.