Laveste arbejdsløshed i EU i næsten otte år

Arbejdsløsheden er på vej ned i alle EU-lande, hvilket er godt for dansk økonomi. Store regionale forskelle.

Foto: MIKE BLAKE. Arbejdsløsheden har været nedadgående i alle medlemslande det seneste år, bortset fra Finland.
Læs mere
Fold sammen

Europa ser langsomt ud til at have lagt finanskrisen bag sig. I hvert fald viser de seneste tal, at der er fremgang i beskæftigelsen over en bred kam.

EU's statistikkontor, Eurostat, har mandag offentliggjort en statistik over arbejdsløsheden i de 28 EU-lande i august.

Den lå sammenlagt på 7,6 procent, hvilket er 0,9 procent lavere end på samme tidspunkt sidste år. Det er samtidig det laveste niveau siden november 2008.

»Det har løftet forbrugernes humør og fået dem til at bruge flere penge.«

»Dermed er bedringen på arbejdsmarkedet med til at holde gang i væksten i europæisk økonomi, hvilket er godt nyt for danske eksportvirksomheder, som hvert år sælger for næsten 600 milliarder kroner til de europæiske markeder,« siger chefanalytiker Allan Sørensen fra Dansk Industri i en kommentar til tallene.

Tallene viser, at arbejdsløsheden har været nedadgående i alle medlemslande det seneste år, bortset fra Finland, hvor den ligger uændret på 8,7 procent.

Men de vidner også om, at der er stor forskel på EU-landene. Således er arbejdsløsheden i Grækenland 21,2 procent, mens den i Spanien er 17,2 procent.

Omvendt er det i Tjekkiet kun 2,9 procent af arbejdsstyrken, der står uden arbejde, mens det tilsvarende tal for Tyskland kun er 3,6 procent.

»Det er positivt, at arbejdsløsheden i Europa generelt er faldende, men de store regionale forskelle i EU truer sammenhængskraften.«

»Det gælder ikke kun mellem EU-medlemslandene, men lige så vigtigt internt i medlemslandene,« mener Erik Bjørsted, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ifølge Steen Bocian, der er cheføkonom hos Dansk Erhverv, er årsagen til de høje arbejdsløshedsrater i visse sydeuropæiske lande et udtryk for, at det i disse lande er svært rent politisk at få opbakning til de nødvendige reformer.

I EU-sammenhæng bruger man den såkaldte AKU-ledighed som sammenligningsgrundlag.

Den baserer sig på en standardiseret interviewundersøgelse, som gennemføres blandt mange tusinde europæere hver måned.

Det seneste tal for Danmark viser en AKU-ledighed på 5,8 procent.

/ritzau/