Lavere dansk rente måske lige om hjørnet

Flere bankøkonomer mener, at den seneste stigning i valutareserven kan bane vejen for beskeden rentenedsættelse. Spørgsmålet er bare hvornår.

Flere bankøkonomer mener, at den rekordstore valutabeholdning kan bane vejen for en lavere dansk rente, muligvis allerede inden udgangen af ugen.

- Dagens tal peger på, at det næste skridt kan blive taget sidst på ugen efter torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank, skriver Rasmus Gudum-Sessingø, økonom i Handelsbanken, i en kommentar til de nye tal.

Han peger videre på, at den aktuelle rente på 1,55 procent kan blive sænket i flere små portioner og muligvis vil lande på 1,40 procent.

I Danske Bank vurderer cheføkonom Steen Bocian, at det er vanskeligt at forudsige timingen for Nationalbankens timing af en rentenedsættelse. En nedsættelse, der især vil komme boligejere med variabelt forrentede lån til gode, men også vil være en hjælp for folk med flekslån.

- Der kan ikke være tvivl om retningen med en så markant valutareserve. Der er ikke behov for yderligere reserveopbygning, skriver Bocian.

De samlede valutareserver beløb sig ved udgangen af juli til 336,4 milliarder kroner. Det er tre milliarder kroner mere end i juni, oplyser Nationalbanken.

Det er femte måned i træk, at beholdningen sætter rekord.

Forøgelsen af valutareserven i den seneste måned afspejler, at Nationalbanken netto har købt valuta for 7,1 milliarder kroner, ligesom staten netto har indfriet lån i udlandet for knap en milliarder kroner.

Også Sydbank øjner en kommende nedsættelse af renten, men tør ikke spå om, hvornår det vil ske.

- Dagens tal betyder, at vi ikke helt kan afvise, at en selvstændig dansk rentenedsættelse kan finde sted i slutningen af denne uge, skriver chefanalytiker Christian Hillingsøe Heinig./ritzau/