Lav oliepris er godt for dansk økonomi

Selvom Danmark som olieeksportør tjener mindre ved en lav oliepris, vil det alt andet være en fordel for økonomien, hvis den stabiliserer sig omkring 100 dollar per tønde.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia
En lavere oliepris er et tveægget sværd. For selvom virksomheder og forbrugere vil glæde sig, når de fylder tanken, får Danmark selv mindre i kassen, når vi sælger vores Nordsøolie på de internationale markeder.

Alt i alt vil det dog være en god nyhed, hvis prisen stabiliserer sig omkring de 100 dollar per tønde, fastslår Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.

"Alt andet lige vil en lavere oliepris være positivt for dansk økonomi, fordi der kommer gang i hjulene og et lavere inflationspres," siger han, men understreger, at det ikke er en stor bevægelse i forhold til de 108 dollar, som brent-olien handles for mandag.

I en ny analyse, forudser Danske Bank, at olieprisen vil falde til under 100 dollar i 2014 og blive på det niveau fremadrettet. Baggrunden er det olieboom, som finder sted i det amerikanske Midtvesten, og som pumper olie ud på verdensmarkedet.

"Tager vi udgangspunkt i at olieprisen handler på 100 dollar er der tale om små bevægelser i forhold til i dag, og der er der både nogle positive og negative effekter. Som nettoeksportører af olie kommer det på negativsiden til at påvirke vores eksterne balance en smule, men vi vil samtidig få den positive effekt af, at vores benzin- og energiregning bliver lidt lavere," siger Jes Asmussen.

Han understreger, at faldet i olieprisen vil blive delvis opvejet af en stærkere dollar. De danske bilister vil desuden mærke mindre til prisfaldet på grund af de høje benzinafgifter.