Lav loyalitet blandt arbejdere

Mobilitet. Danske virksomheder har langt sværere ved at fastholde arbejdere end funktionærer. Funktionærerne er nemlig typisk mere loyale over for deres arbejdsplads, mens arbejderne lettere bliver fristet af lukrative tilbud om højere løn og personlige goder.

Mobiliteten hersker i høj grad blandt danske arbejdere, mens loyalitet er i højsædet, hvis der står funktionær på ens jobbeskrivelse.

Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser nemlig, at arbejderne langt oftere skifter job i forhold til deres kolleger på kontorerne.

For en mellemstor dansk virksomhed med 50-99 ansatte var det nemlig inden for det sidste år hele 36 procent af arbejderstaben, der var nytilkommen, mens 32 procent havde holdt afskedsreception i samme periode.

Danske funktionærer derimod skifter ikke job i samme tempo som arbejderne. For samme type mellemstor dansk virksomhed var det nemlig i løbet af sidste år kun 19,9 procent, der var nyansatte, mens 19,7 procent havde skiftet arbejdsgiver i perioden.

Løfter om en karriereIfølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Ålborg Universitet er funktionærerne typisk mere trofaste over for deres arbejdsgiver, fordi de i langt højere grad end arbejderne orienterer sig mod deres karrieremuligheder, der hvor de er ansat.

- Funktionærer binder sig mere til deres arbejdsplads. Blandt andet fordi virksomhederne er meget fokuserede på at tilbyde dem en karriere og give dem mulighed for at udvikle sig inden for firmaets rammer, siger han og peger på, at det for arbejdere groft sagt mere handler om at tjene til dagen og vejen.

Samtidig fremhæver han, at loyaliteten for begge grupper i Danmark er langt lavere end i mange andre europæiske lande. Det skyldes den fleksible model, vi har valgt til vores arbejdsmarked, hvor ansatte nemt kan skifte job, og arbejdsgivere ligeså nemt kan skille sig af med dem.

Byggeriet hårdt ramtProblemet med at fastholde folk er i særlig grad udtalt i enkelte brancher som byggeriet, hvor de unge er meget mobile, mens de ældre ofte forlader det fysisk hårde arbejde på byggepladserne.

Samtidig har branchen i mange år døjet med høj aktivitet om sommeren, mens ordrebøgerne stort set er tomme i de kolde vintermåneder.

Og det gør det i særlig grad svært at holde fast i håndværkerne, der lige som så mange andre har husleje og andre udgifter at se til.

Direktør i Dansk Byggeri Jens Klarskov understreger dog, at stadig flere virksomheder i branchen får mere fokus på fastholdelse.

- Mange håndværkere er tilbøjelige til at sige op, hvis de kan få en større løncheck på den anden side af gaden. Men ud over at udjævne aktiviteten begynder mange virksomheder at tilbyde firmabiler til de ansatte og lave ryge- og alkoholpolitikker, siger han.

Samtidig peger byggedirektøren på, at det set med hans øjne især vil blive et godt arbejdsmiljø, der i fremtiden kan være med til at fastholde branchens timelønnede arbejdere.

- Frygten for skader og det at skabe en sikker arbejdsplads vil blive meget afgørende de kommende år. Der er jo ingen håndværkere, der har lyst til at komme hjem til familien med skrammer, påpeger han.