Lav ledighed øger risikoen for konflikt

Ny i job. Ledigheden satte ny bundrekord i november sidste år med 4,0 procent. Det får økonomerne til at forudse hårde overenskomstforhandlinger og stor risiko for konflikt på arbejdsmarkedet i løbet af foråret.

Arbejdsløsheden nåede i november 2006 ned på 4,0 procent. Det er et fald på 0,1 procent eller 3.800 personer i forhold til måneden før, viser nye sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik.

Dermed forsætter ledigheden med at sætte nye bundrekorder med 109.400 personer, og umiddelbart er der ingen hindringer for, at ledigheden når ned under de fire procent i de kommende måneder, vurderer seniorøkonom hos Nordea, Anders Matzen.

Den rekordlave ledighed giver til gengæld lønmodtagerorganisationerne gode kort på hånden, når overenskomstforhandlingerne skydes i gang fredag.

- Det lave niveau for ledigheden stiller lønmodtagerorganisationerne i en stærk forhandlingsposition overfor arbejdsgiverne. Her tyder det på, at mere i løn bliver et helt centralt krav ved forhandlingerne. Men spørgsmålet er, om de store forventninger kan indfries. Risikoen for en konflikt i forbindelse med forhandlingerne er således klart større end ved forhandlingerne i 2004, siger Anders Matzen.

Trods konfliktrisikoen vurderer Anders Matzen, at det endelige resultat af forårets lønforhandlinger kun vil medføre en beskeden vækst i lønstigningen.

- Det skyldes først og fremmest, at der kun kræves forholdsvis beskedne nominelle lønstigninger for at sikre en pæn fremgang i reallønnen. ed vores forventninger om en inflation på under to procent i år, vil der let kunne opnås en fremgang i reallønnen på over to procent, hvis lønstningerne når op på fire procent, som vi forventer, siger Nordeas seniorøkonom.

Ifølge beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening, DA, er mere end 12.000 ledige kommet i job over de seneste tre måneder. Det svarer til 130 personer om dagen.