Lav ledighed øger risiko for konflikt

Den lave ledighed styrker lønmodtagernes forhandlingsposition overfor arbejdsgiverne i de kommende overenskomstforhandlinger. Risikoen for konflikt rykker nærmere med dagens lave ledighedstal.

Ledigheden fortsætter med at sætte nye bundrekorder. Den positive udvikling kommer lige op til, at overenskomstforhandlingerne for 2007 skydes i gang. Og det stiller lønmodtagerorganisationerne i en stærk forhandlingsposition overfor arbejdsgiverne.

"Her tyder det på, at mere i løn bliver et helt centralt krav ved forhandlingerne, og spørgsmålet er, om de store forventninger blandt lønmodtagerne kan indfries ved forhandlingerne. Risikoen for en konflikt i forbindelse med forhandlingerne er således klart større end ved forhandlingerne i 2004," siger Anders Matzen, seniorøkonom i Nordea.

Den rekordlave ledighed har endnu ikke først til noget nævneværdigt lønpres i dansk økonomi. Men også i Danske Bank forventer cheføkonom Steen Bocian, at lønnen bliver et centralt spørgsmål i forårets overenskomster.

Lønnen vil stige

"Sidst der blev forhandlet overenskomster var det økonomiske klima væsentligt forskelligt fra nu. Det var kort efter den økonomiske krise i årene 2001-2003 - og frygten for tab af arbejdspladser i forbindelse med den fortsatte globalisering af dansk økonomi var udtalt," siger han og fortsætter:

"Denne frygt er nok ikke forsvundet totalt - men med et ledighedsfald på over 50.000 siden de seneste overenskomstforhandlinger er der ingen tvivl om, at presset for højere lønvækst er udtalt. Vi vil være overrasket over, hvis ledighedsfaldet ikke trækker lønvæksten op over de kommende år," siger Steen Bocian.