Lav inflation presser investorer

Det er svært at finde et afkast på opsparing og investeringer, der ikke medfører en risiko. Lav inflation er lig med lav vækst, som er lig med lave renter - faktisk renter på eller under nul. Foto: IRIS Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at finde et afkast på opsparing og investeringer, der ikke medfører en risiko. Lav inflation er lig med lav vækst, som er lig med lave renter - faktisk renter på eller under nul. Derfor træder en del opsparinger i øjeblikket ud på de lidt tyndere is, som aktier udgør i forhold til obligationer. Og det risikerer at ende med en del utilfredse bankkunder, vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen.

»Det er ikke nemt at anbringe penge og få et afkast i øjeblikket, og det giver en reel risiko for, at »obligationspenge« presses over i »aktiepenge«, og hvis de får en øretæve inden for seks måneder, så vil de blive utilfredse,« siger Per Hansen.

Men der er ingen risikofri alternativer til bankernes indlånsrenter, der i bedste fald kryber op på 0,8 procent. Det giver til gengæld meget lave krav til aktieinvesteringer, som blot skal holde sig over nul for at være konkurrencedygtige, påpeger investeringsøkonomen.

Han tror til gengæld, at bunden for inflation og renter er ved at være nået.

»Det er råvarerne, der især presser inflationen ned, men hvis olieprisen ikke falder yderligere, så vil hele 2016 sandsynligvis ende med en inflation tættere på 1 procent, og så kan investorerne sandsynligvis se frem til et fornuftigt afkast,« siger Per Hansen.

Men de skal stadig være forberedt på risikoen for at blive ramt af et »intermezzo« på markederne i stil med de massive kursfald, der har ramt Kina i de seneste dage.