Lav inflation nødvendiggør svensk rentenedsættelse

Sveriges centralbank, Riksbanken, valgte som ventet at sænke sin toneangivende rente til 0,75 pct. fra 1,0 pct., og det er begrundet i den nuværende og meget lave inflation, som Sverige døjer med. Det vurderer Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, i en kommentar til tirsdagens rentenedsættelse fra Sveriges centralbank, Riksbanken.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

16 ud af 22 adspurgte økonomer - svarende til omkring 73 pct. - ventede netop en sænkning på 25 basispoint, mens de resterende seks troede på en uændret rente. Det fremgår af en rundspørge, som Bloomberg News havde foretaget inden rentemeddelelsen.

- Rentesænkningen er begrundet i den meget lave inflation, som Sverige har oplevet gennem ret lang tid. I år vil forbrugerpriserne således falde med 0,1 pct. i forhold til 2012. I modsætning til herhjemme, hvor Nationalbanken indretter pengepolitikken efter at holde en helt fast kronekurs over for euroen, er målsætningen for Riksbanken nemlig at holde inflationen på 2 pct., lyder det fra Helge J. Pedersen.

Nordeas cheføkonom nævner, at det er Riksbankens vurdering, at det er nødvendigt med ekstra stimulans til økonomien for at nå målet inden for en rimelig tidshorisont. Faktisk vurderer Riksbanken også, at vi skal helt hen i begyndelsen af 2015, før banken igen får behov for at stramme pengepolitikken.

- Så svenskerne kan altså se frem til et 2014, hvor renten vil være særdeles lav. Den vil dog ikke være rekordlav, pointerer Helge J. Pedersen.

Da den økonomiske krise brød ud i 2008, var svenskerne blandt de første lande til at sænke renten markant. Fra et niveau på 4,75 pct. i efteråret 2008 blev renten af flere omgange reduceret til rekordlave 0,25 pct. i sommeren 2009. Året efter påbegyndte banken en ny stramningscyklus, som bragte renten op på 2 pct. i sommeren 2011, men nu er den altså nede på 0,75 pct. igen.

Riksbanken er dog ikke helt uden forbehold, lyder vurderingen fra Nordeas cheføkonom. Et af de større problemer ved den meget lempelige pengepolitik er, at de svenske husholdninger over de senere år har øget deres gældsætning markant - og ligesom herhjemme er gælden langt højere end den grænse, som EU i princippet tillader. Den private sektors gæld udgør således mere end 230 pct. af BNP i Sverige - eller næsten ligeså meget som i Danmark, understreger Helge J. Pedersen.

- Grænsen, som EU har sat op, er for tiden på blot 133 pct. Det er på samme måde Riksbankens vurdering, at gældsætningen udgør en risiko for en langsigtet holdbar udvikling, men mener til gengæld, at det er andre politikområder end renten, som skal inddrages for at bremse den faretruende udvikling, siger Helge J. Pedersen.

Hos Nykredit venter seniorøkonom Anna Råman ikke, at Riksbanken vil beslutte sig for at sætte renten yderligere ned.

- Omvendt forventer vi, at Riksbankens rentebane vil blive justeret op i løbet i af 2014 i takt med et tiltagende opsving i den globale økonomi og et stærkt fundament i husholdningerne slår igennem i svensk økonomi, vurderes det af Anna Råman.

Nykredits seniorøkonom forventer den første renteforhøjelse i fjerde kvartal af 2014, men at Riksbankens rentenedsættelse tirsdag understreger, at vi står over for en meget lang periode med ekstremt lave renter i hele Europa.