Lav inflation mindsker pres på lønnen

Den overraskende lave danske inflation giver et godt udgangspunkt for de kommende overenskomstforhandlinger, mener bankernes økonomer.

Det mener flere analytikere på baggrund af, at de danske forbrugerpriser for december onsdag blev offentliggjort. Med decembertallene steg de danske forbrugerpriser gennemsnitligt 1,9 pct. i 2006, hvilket analytikerne anser for at være meget lavt. Og det giver et godt udgangspunkt for de kommende overenskomstforhandlinger.

- Den lave inflation sikrer, at medarbejderne trods en på overfladen behersket lønvækst faktisk ender med at få en ganske pæn reallønsfremgang. Reallønnen steg i 2006 med cirka 1,5 procent.

Det er en pæn fremgang i forhold til 2005 hvor reallønsvæksten var under 1 pct. Medarbejderne får mere for lønkronerne, når inflationen holdes i ave, skriver chefanalytiker Steen Bocian fra Danske Bank.

Nordea er helt på linje med denne konklusion, og ser muligheden for, at inflationen kan presses endnu længere ned.

- For 2007 venter vi således, at de faldende oliepriser kan skubbe inflationen endnu længere ned, og dermed er der mulighed for en pæn reallønsfremgang, selv om vi kun venter en stigning i lønningerne på 4 pct. i år, skriver senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea.

RB-Børsen