Lav benzinpris og renter giver glade forbrugere

Den lave benzinpris og faldende renter pynter godt på forbrugernes tro på fremtiden.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbrugertilliden steg til 9,0 i januar fra 6,0 i julemåneden, skriver Danmarks Statistik. Ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Finans havde økonomerne i snit ventet en indeksværdi på 7,2.

- Forbrugertilliden stiger normalt i januar, hvor folk ser lidt lysere på økonomien end i den dyre julemåned, skriver Danske Banks privatøkonom Las Olsen i en kommentar til tallene.

- Denne gang har forbrugerne desuden fået en solid gevinst i form af et nyt fald i benzinprisen og nyt fald i renterne, selv om den sidste del af rentefaldet oven på valutauroen i Schweiz er kommet efter, at tallene er indsamlet, påpeger Las Olsen.

Indikatorerne for familiens situation og Danmarks økonomiske situation i dag er henholdsvis 8,3 og 13,6, hvor gennemsnittet for disse indikatorer i det seneste halve år er henholdsvis 4,7 og 12,9.

Men selvom forbrugerne er positive over for familiens og Danmarks økonomiske situation, vurderer de fortsat, at det ikke er fordelagtigt at anskaffe større forbrugsgoder i øjeblikket. Indikatoren er minus 5,3, skriver Danmarks Statistik.

I Jyske Bank forventer seniorøkonom Niels Rønholt heller ikke, at 2015 bliver markant bedre for privatforbruget end 2014.

- Men en vis fremgang regner vi dog med. Spørgsmålet er selvfølgelig, om vi kan få et rigtig forbrugsopsving, skriver han i en kommentar.

Seniorøkonomen peger på, at lavere brændstofpriser kan hjælpe opsvinget på vej. Men han er i tvivl om, hvorvidt det er nok i en situation, hvor opsparingslysten stadig kan være stor.

- Den seneste tendens på boligmarkedet er, at priserne falder en smule mange steder, og det vil trække i retning af mere opsparing, lyder det fra Niels Rønholt.

Forventningerne til fremtiden er, at den økonomiske situation om et år vil være bedre end i dag. Indikatoren for familiens økonomiske situation er 11,8, mens den for Danmarks økonomiske situation ligger på 16,6.