Lars Rohde: Støtter ikke Basel-komiteens nuværende forslag

Det er vigtigt, at det såkaldte kapitalgulv differentieres, så det er tilpasset de enkelte landes kreditmiljø. Derfor støtter Nationalbanken ikke Basel-komiteens nuværende forslag til et kapitalgulv.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sagde Lars Rohde, direktør for Nationalbanken, på et pressemøde i forlængelse af offentliggørelsen af bankens oversigt over andet kvartal 2016.

»Det er vigtigt for den finansielle stabilitet, at de egenkapitalkrav - og kapitalkrav i det hele taget - der stilles til kreditinstitutter, afspejler de risici, som institutterne påtager sig,« mener Lars Rohde.

Basel-komiteen har til opgave at forsøge at sikre, at banksektoren ikke bliver tvunget i knæ igen, ligesom det var tilfældet oven på finanskrisen. Komiteen er derfor kommet med et forslag om et såkaldt kapitalgulv - det vil sige et minimumkrav til, hvor megen kapital bankerne skal have.

»Det kan betyde, at de mest sikre institutter skal øge deres egenkapital, også selv om de ikke har brug for det. Man kan frygte, at en af konsekvenserne heraf er, at institutterne øger deres risiko,« advarer nationalbankdirektøren.

Et gulvkrav skal ifølge Nationalbanken tage højde for forskellige kreditrisici - for eksempel personlig hæftelse eller konkursregler.

»Det er i dansk interesse, at der er fælles spilleregler på tværs af landegrænser, men det er også vigtigt, at Basel-komiteens forslag bliver tilstrækkeligt differentieret, så der tages højde for det, man kunne kalde fundamentale forhold relateret til kreditrisici,« mener Lars Rohde.

Som eksempel nævner han, at de juridiske systemer kan variere fra land til land.

»Nogle systemer er meget kreditorvenlige, således at det er let for långiveren at kræve penge tilbage på den ene eller anden måde. Andre systemer er mere låntagerbeskyttende,« påpeger han.

Sidstnævnte gælder blandt andet for Danmark.