Lars Rohde sætter en stopper for udstedelse af statsobligationer

Der er solgt flere statsobligationer end der er behov for, så Nationalbanken har bedt Finansministeriet stoppe for udstedelserne af statsobligationer.

ARKIVFOTO. Nationalbanken har bedt Finansministeriet stoppe for salg af statsobligationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Efter indstilling fra Nationalbanken har Finansministeriet besluttet at stoppe udstedelserne af indenlandske og udenlandske statsobligationer indtil videre.

Det oplyser Nationalbanken.

- Det store overskud på statsfinanserne i 2014 betyder, at salget af statsobligationer har været større end finansieringsbehovet. I lyset af valutasituationen er det ikke længere hensigtsmæssigt at foretage en flerårig aftrapning af dette oversalg. Indeståendet på statens konto i Nationalbanken er mere end til tilstrækkeligt til at dække finansieringsbehovet frem til udgangen af 2015, forklarer banken.

Nationalbanken har købt valuta i markedet, og de pengepolitiske renter er sat ned.

Det er Nationalbankens forventning, at stop for salg af statsobligationer vil bidrage til at reducere de længere rentespænd og dermed begrænse valutaindstrømningen, skriver banken.

Efter meddelelsen er kronekursen blevet styrket til 7,4420 per euro fra 7,4440 før meddelelsen. Dermed er kronen også stærkere, end før
Nationalbanken torsdag eftermiddag sænkede renten på indskudsbeviser for tredje gang på 11 dage til negative 0,5 pct.