Lars Rohde: Opsvinget er på vej

Danmarks Nationalbank tror stadig på, at dansk økonomi er på vej mod bedre tider. Opsvinget er ikke aflyst, selv om der er mange dårlige meldinger på det seneste, især fra udlandet.

Direktør Lars Rohde i Danmarks Nationalbank forudser, at dansk økonomi stadig er på vej op i fart. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk økonomi er stadig på vej op i fart. Opsvinget er ikke kørt af sporet – endnu. Men væksten bliver lavere i år end tidligere skønnet. Bare 0,8 procent vil velstanden vokse med. Det er betydeligt mindre end de 1,5 procent, der blev forudset i løbet af sommeren. Det er også mindre end den vækst på knap to procent, der har været normalt stort set lige siden Anden Verdenskrig. De offentlige underskud vokser sig også større og vil til næste år svulme mere op, end EU tillader.

Det er Danmarks Nationalbank, der kommer med denne forudsigelse i en ny analyse af dansk økonomi, som kommer netop mens forhandlingerne om næste års finanslov er i fuld gang.

For store underskud

Direktør Lars Rohde fra Danmarks Nationalbank advarer dog mod at lempe finanspolitikken, selv om væksten også til næste år bliver en del lavere end tidligere skønnet.

»Det er godt at have noget tørt krudt at skyde med senere, hvis konjunkturerne skulle blive mere negative. Så der er hverken noget behov for, eller plads til, at lempe finanspolitikken,« siger Lars Rohde.

Han tilføjer, at det også ville være godt, hvis Danmark kørte med en større afstand til de tilladte grænser for offentlige underskud, som hedder højst tre procent i faktisk underskud målt i forhold til bruttonationalproduktet (BNP), og højst 0,5 procent i såkaldt strukturelt underskud.

Det strukturelle underskud er det minus på de offentlige finanser, der ville være under normale konjunkturer, og hvis der samtidig renses for særlige éngangsindtægter og -udgifter.

»Underskud på de offentlige finanser betyder, at den offentlige gæld vokser, hvilket er dårligt på længere sigt,« siger Lars Rohde.

Han peger også på, at udsigterne for dansk økonomi fortsat er positive, hvorfor det gælder om ikke at gå i panik med finanspolitikken, selv om væksten skuffede stort ved at falde i andet kvartal.

»Det er vanskeligt og farligt at fokusere på kvartalsvise ændringer i BNP, som har store udsving. Så det er fortsat vores vurdering, at det forsigtige opsving, som har været i gang siden 2013, vil blive styrket og gradvist mere selvbærende,« lyder det fra Lars Rohde.