Lars Rohde får international ros for kronekamp

Danmarks Nationalbank er kommet styrket ud af den kronekamp, som udspillede sig herhjemme i den første del af året, vurderer Den Internationale Valutafond (IMF).

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Danmarks Nationalbank med Lars Rohde i spidsen har vundet en sjælden og vigtig sejr over de spekulanter, som først på året forsøgte at presse kronen ud af sit bånd over for euroen.

Det fastslår Den Internationale Valutafond (IMF) godt og vel tre måneder efter, at den danske krone var under massivt angreb, og Danmarks Nationbank over flere omgange måtte sætte renten ned, stoppe for salget af statsobligationer og sælge kroner på valutamarkedet i stor stil for at forsvare kronen.

IMF vurderer, at Danmarks Nationalbank har vundet stor troværdighed, efter det lykkedes at slå spekulanterne tilbage.

»Danmarks Nationalbank gjorde et godt arbejde ved at gøre det helt klart, at det ikke kan betale sig at spekulere mod den danske kronen,« siger Thomas Dorsey, der er IMFs landechef for Danmark, til nyhedsbureauet Bloomberg.

Han tilføjer, at den danske krone siden fastkurspolitikken blev indført i 1982 har oplevet både et pres i op- og nedadgående retning. Men hver gang det er lykkedes at forsvare kronen, er troværdigheden omkring fastkurspolitikken blevet øget.

IMF kalder det for et »sjældent set eksempel på, hvordan en nationalbank har vundet over finansmarkedet.«

»Det er imponerende, hvor hurtigt presset mod kronen forsvandt. Det var næsten som at slukke for en stikkontakt, lige efter den var blevet tændt,« siger Thomas Dorsey.

Presset mod den danske krone blev udløst af de massive opkøb af obligationer, som Den Europæiske Centralbank (ECB) annoncerede første gang den 22. januar og som startede den 9. marts i år.

Det fik renten i de 19 eurolande til at falde på dramatisk vis allerede i starten af året, fordi programmet var ventet. Rentefaldet førte til, at schweizerfrancen steg betydeligt i kurs og sidst måtte Schweiz opgive sin binding til euroen. Det fik mange til at tro, at Danmark ville gør det samme, hvilket var med til at udløse det store stormløb mod den danske krone.

Men efter fire rentesænkninger, og salg af kroner for 106 milliarder kroner i januar og 170 milliarder kroner i februar, lykkedes det at få presset stoppet.

Den danske krone har modstået presset, selv om Danmark har store overskud på sin betalingsbalance over for udlandet, hvilket skaber et opadgående pres på kronen, fremhæver IMF.

Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster var sidste år på mere end 120 milliarder kroner svarende til 6,2 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Selv om et plus af den kaliber er et af de største i hele Europa, kalder IMF det for »rimeligt,« set i lyset af de »økonomiske omstændigheder,« hvor væksten og dermed importen i en længere periode har været meget svag.

»Vi ser ikke noget usædvanligt i dansk økonomi, som retfærdiggør en ændring af den danske fastkurspolitik. Men vi ser da gerne, at væksten snart begynder at tage til og bliver højere,« siger Thomas Dorsey.

De danske pensionsselskaber er blandt dem, som er blevet beskyldt for at spekulere mod den danske krone. Det er blandt andet sket ved at sælge udenlandske aktier og andre værdipapirer, som ville blive mindre værd, hvis kronen steg voldsomt i værdi.

Men de gøre bare, hvad de anser for bedst for dem selv og deres kunder. Så det er under de betingelser, at den danske fastkurspolitik skal kunne fungere, fremhæver IMF.

En del danske banker har på det sidste advaret om, at den danske krone hurtigt kan komme under et nyt opadgående pres, og at de sidste ugers svækkelse af kronen især hænger sammen med, at der er blevet udbetalt rekordstore udbytter fra danske selskaber til en række store udenlandske investorer. Det svækker kronen når disse udbytter veksles til euro, dollar eller andre valutaer.