Lars Løkke på kinesisk milliardoffensiv: »Potentialet er enormt«

Det handler om tusindvis af danske arbejdspladser og milliarder af eksportkroner, når Lars Løkke Rasmussen mødes med Kinas præsident, Xi Jinping.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indleder tirsdag det første officielle danske besøg i Kina siden 2008.

Statsministeren skal blandt andet mødes med den kinesiske præsident, Xi Jinping, og premierminister Li Keqiang. Undervejs ventes Løkke at underskrive det første samlede dansk-kinesiske arbejdsprogram, der skal sikre dansk erhvervsliv bedre fodfæste på det enorme kinesiske marked.

»Potentialet er enormt. Siden 1980 er Kinas BNP øget 26 gange. Det marked skal dansk erhvervsliv have endnu bedre fat på, så vi tjener penge hjem til Danmark og skaber flere arbejdspladser,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han mener, at Danmark har meget at tilbyde kineserne.

»Kina har en voksende middelklasse, som blandt andet vil have mad af højere kvalitet og bedre sundhedsløsninger. Derfor indgår vi under mit besøg i Kina en række vigtige aftaler, som forbedrer erhvervslivets muligheder på de områder,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Kina er blevet et afgørende marked for flere danske virksomheder i de senere år, og markedet bliver stadig vigtigere. I løbende priser er dansk eksport til Kina blevet tredoblet siden 2005, og i dag står Kina for 5,7 pct. af Danmarks samlede udenrigshandel.

Markant hop i eksporten

Alene i 2017 forventer Udenrigsministeriet en vækst i vareeksporten på knap ti pct. til Kina. Frem mod 2020 forventes vareeksporten at øges med ca. 33 pct. i forhold til 2016. Det svarer til en vækst på 10-12 mia. kroner.

På få årtier er Kina gået fra at være et mindre betydeligt udviklingsmarked til at være centralt for eksporten fra både Danmark og resten af Europa.

»Det er en naturlig konsekvens af velstandsstigningen i Kina. Både EU og Kina har meget at vinde ved at blive ved med at pleje de kommercielle forbindelser til gavn for vækst og beskæftigelse i begge vores dele af verden,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Statsstøtte skævvrider handel

Hans besøg sker dog midt i en periode, hvor diskussionen om Kinas tilgang til frihandel er mere højspændt end længe. Over for Berlingske fastslår EUs handelskommissær, Cecilia Malmström, at den største udfordring for handlen mellem EU og Kina er de kinesiske virksomheders massive overkapacitet inden for blandt andet stål og aluminium.

»Støtten til statsejede virksomheder er noget, der gør konkurrencen og mulighederne for vores virksomheder meget sværere. Så vi vil have dem til at adressere det her,« lød det fra Cecilia Malmström.

Du har talt om at bygge broer, ikke mure. Samtidigt har vi set, at antallet af handelsrestriktioner mod Kina fra EU er steget i de senere år?

»Ja. For vi bliver nødt til at bruge handelsforsvar, når handlen ikke er fair. Og med den her massive overproduktion, som Kina laver for at dumpe markederne, bliver vi desværre nødt til at bruge antidumpingforanstaltninger for at skabe lige konkurrencevilkår,« siger Cecilia Malmström.

Lars Løkke Rasmussen bakker op om EUs nuværende beskyttelsesniveau vedrørende kinesisk dumping af varer, og han er umiddelbart positiv over for EU-Kommissionens forslag om at ændre EUs antidumping-metoder over for lande som Kina, hvor staten spiller en stor rolle i økonomien.

»Men vi skal naturligvis overholde EUs forpligtelser i WTO, og det må ikke ende i protektionisme. Verden har brug for mere og ikke mindre frihandel. Det gavner alle. Danmarks rigdom bygger på, at vi er en åben nation, der handler med omverdenen,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Under det danske besøg i Kina vedtages et arbejdsprogram, der skal styrke samarbejdet for 80 danske og kinesiske myndigheder frem mod 2020.

Foruden statsministeren deltager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) samt en større delegation af danske virksomhedsledere og erhvervsorganisationer.