Langt flere virksomheder drejede nøglen om i april

For tredje måned i træk steg antallet af konkurser i april. I alt var der 35 procent flere konkurser end samme måned året før. Og det viser, at det nuværende opsving i dansk økonomi er skrøbeligt, mener Dansk Erhverv.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom flere kommer i arbejde, og danskerne bruger flere penge, så må mange virksomheder fortsat lukke og slukke. Godt 20 virksomheder gik konkurs om dagen i april. Det viser tal fra Experian.

”Vi må konstatere, at træerne ikke vokser ind i himlen. Der er grund til at lægge jubeloptimismen væk. Omvendt skal vi ikke gå grædende rundt, fordi tallet stiger i en måned eller to,” siger Mira Lie Nielsen, der er økonom i Dansk Erhverv.

Værst går det på Fyn og i Jylland, hvor der i flere egne er sket en fordobling i antallet af konkurser. Og ifølge Mira Lie Nielsen, så hænger det sammen med, at det især er inden for brancherne landbrug og fiskeri, at virksomhederne går konkurs.

”Landbruget og fiskeriet ligger typisk på Fyn og i Jylland, Derfor tror jeg også der er her, vi ser konkurserne ramme hårdest”, siger hun.

Selvom de seneste måneder har budt på en kraftig stigning i antallet af konkurser i forhold til året før, så er der dog ikke grund til at tro, at det økonomiske opsving i Danmark er i gang med at bremse op, forklarer Jens Hjortflod, der er administrerende direktør i Experian.

”Det ser voldsomt ud. Alligevel må vi holde fast i, at vi er i gang med et langt sejt træk i nedadgående retning. Ser vi udviklingen over et års perspektiv, ligger vi 9 procent lavere end samme periode året tidligere”, siger han.

I Dansk Erhverv bekræfter Mira Lie Nielsen, at stigningen ser voldsommere ud, end den måske egentlig er.

”En del af forklaringen skal findes i, at der i april sidste år var relativt få konkurser – altså færre konkurser, end man kunne forvente i lyset af samfundsøkonomien på tidspunktet. I bakspejlet ser stigningen derfor værre ud, end den er,” siger hun.