Langstidsledighed rasler ned

Antallet af langtidsledige, som er uden arbejde mere end 12 måneder, falder hastigt. Der var tæt ved 60.000 langtidsledige herhjemme tilbage i starten af 2012, men denne gruppe af mere alvorligt ledige er nu faldet til bare 45.000.

Foto: Morten Stricker. Keld Thinggard kæmper for at få omstødt en afvisning af førtidspension til sin kone, som har en historik med flere selvmordsforsøg og et afslag sendte hende direkte tilbage til P1 på sygehuset i Holstebro.
Læs mere
Fold sammen

Dermed er Danmark et af de lande inden for EU, der har den laveste andel af langtidsledige. Kun Østrig, Sverige, Finland og Luxembourg kan fremvise flottere tal på dette vigtige område, end Danmark.

»Danmark har en langtidsledighed på tæt ved 1,8 procent af arbejdsstyrken, hvilket er markant lavere end i EU, hvor langtidsledigheden som helhed er oppe på 5,2 procent,« siger Erik Bjørsted, der er chefkonsulent i AE-rådet.

At Danmark kan fastholde en så lav langtidsledighed er særligt imponerende, når det ses i lyset af at Danmark under krisen tabte langt flere arbejdspladser, end de lande vi normalt sammenligner os med.

Tabet af job herhjemme var faktisk det største siden krisen i 1930’erne, og sammenlignes jobtabet i Danmark med andre EU-lande, overgås det kun af de meste gældsplagede lande i Sydeuropa og nogle enkelte østeuropæiske lande.

Selv Tyskland har nu betydeligt flere langtidsledige end Danmark. I Tyskland er 45 procent af alle arbejdsløse langtidsledige, mens det i Danmark »kun« er omkring hver fjerde.

Danmark flot placeret

Når Danmark ligger så godt, så hænger det ifølge Erik Bjørsted sammen med, at færre korttidsledige herhjemme ender med at være uden arbejde meget længe. Det sker for tæt ved 37 procent af alle herhjemme, som mister jobbet, men det er markant færre end i EU og især Sydeuropa, hvor gennemslaget fra ledighed i kort til lang tid er over 60 procent. I Irland og Letland er det tilsvarende tal endda været oppe over 90 procent, sådan at stort set alle ledige mere eller mistede kontakten til arbejdsmarkedet i ét år eller mere endnu.

Det er især fordi det danske arbejdsmarked fungerer godt, og dagpengereglerne over de senere år er blevet strammet og dagpengeperioden kortet af, at langtidsledigheden herhjemme er lav.

»Det danske arbejdsmarked er meget fleksibelt og præget af lav beskyttelse mod fyringer. Det sikrer mange jobåbninger, fordi virksomhederne bliver mere risikovillige med at oprette nye stillinger, som kan komme de arbejdsløse til gode. Samtidig har vi i Danmark også skrappe rådighedskrav, som de arbejdsløse skal leve op til,« siger Erik Bjørsted.

Forudsætningen for at have en lav grad af jobbeskyttelse, som vi har herhjemme er imidlertid, at der er et ordentligt sikkerhedsnet, som ledsages af skrappe rådighedskrav, vurderer økonomen.