Lang genopretning forude for Nordea

Foto: Linda Kastrup (TV) og Thomas Lekfeldt (TH) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg gjorde det selv tidligere på året:

Forlod Nordea til fordel for en anden bank.

Jeg havde aldrig haft en anden bank, men efter utallige rådgiverskift og manglende imødekommenhed i forhold til køb af ny bolig, skiftede jeg fra Nordea til en ny bank, som kunne hjælpe med finansiering af bolig og en fast rådgiver.

Indtil videre et skifte, som jeg er tilfreds med, og den nye lejlighed er perfekt.

Nordea klarer sig sikkert ganske glimrende uden mig, men problemet er nok nærmere, at jeg langtfra står alene med det skifte. Selv om danske bankkunder generelt er dårlige til at stemme med fødderne, sagde 25.000 kunder farvel til Nordea i 2016.

Det nylige kvartalsregnskab fra storbanken bekræftede samme tendens i første halvår af 2017:

»Vi har nogle udfordringer med vores kundetilfredshed, som simpelthen er alt for lav. Så enkelt er det. Vi har heldigvis en stor tilgang af kunder, men netto er der alligevel en kundeafgang i andet kvartal,« sagde chefen for Nordea Danmark, Frank Vang-Jensen, i kølvandet på offentliggørelsen af regnskabet for andet kvartal.

Nordens største bank har de seneste par år befundet sig i en negativ spiral med dalende kundetilfredshed i Danmark. En undersøgelse i dagbladet Børsen for nylig viste, at 36 pct. af de adspurgte Nordea-kunder overvejer at vende ryggen til banken. I 2014 var det 22 pct.

Ifølge Børsen markerede undersøgelsen samtidig en slags negativ milepæl for Nordea, idet rivalen Danske Bank for første gang over­halede Nordea på kunde­tilfredshed.

Tidligere på året tiltrådte Frank Vang-Jensen som ny direktør for Nordea i Danmark. Og det er ingen underdrivelse at sige, at han står med en kæmpemæssig opgave i et Nordea, som for blot få år siden blev fejret for at komme helskindet gennem finans­krisen, mens Danske Bank befandt sig i en imagemæssig og forretningsmæssig krise i kølvandet på finanskrisen og den fejlslagne reklamekampagne »New Normal«.

Nu har Nordea overtaget skurkerollen blandt de danske bankkunder, som både er utilfredse og gør alvor af utilfredsheden.

Frank Vagn-Jensen var i forbindelse med kvartals­regnskabet klar med et modtræk:

»Det handler om, at det er det, der er godt for kunden, som vi gør, og ikke det, der er godt for banken. Vi har fjernet samtlige centrale salgsmål for filialerne. Der findes kun ét enkelt salgsmål nu i Danmark, og det er kundetilfredshed. Det er det, der er fokus på,« sagde han.

Som bankkunde virker det som en udemærket, men dog ikke revolutionerende idé. Samtidig kan man forstå på bankdirektøren, at det skal være en helt ny oplevelse at være kunde i Nordea:

»Vi skal være til rådighed 24 timer i døgnet for kunden, og alle berøringsflader med banken skal give kunden en wow-oplevelse,« siger han.

Held og lykke med det. Jeg er sikker på, at mindre end en wow-oplevelse kan gøre kunderne tilfredse. Jeg tror dog, at det er langt mindre sikkert, at Frank Vagn-Jensen kan sætte en prop i kunde­afgangen og forbedre kunde­tilfredsheden lige med det samme.

En lang og sej genopretning venter Nordea forude.

Simon Bendtsen er redaktør og leder af indsigtsgruppen på Berlingske Business