Landbrugseksporten er større end nogensinde før

Eksporten af fødevarer og landbrugsprodukter har i årets første halvår været slået alle rekorder.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eksporten af fødevarer og landbrugsprodukter er i det første halvår af 2013 øget 9,4 procent til 78 milliarder kroner, hvilket er ny rekord. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det fremgår af nye opgørelser fra brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, og her betegnes det nu som helt sikkert, at sektorens eksport for hele 2013 vil blive rekordstor og formentlig ende på omkring 160 milliarder kroner, skriver avisen. Opgørelsen omfatter alle fødevaretyper og landbrugsprodukter samt maskiner til landbrug og fødevareindustri.

Væksten skyldes især en række store danske fødevarevirksomheders øgede eksport til Asien, der trækker sektorens eksport op på det højeste niveau nogensinde.

»På tværs af næsten alle eksportmarkeder har vi set en stærk udvikling i første halvår. Den globale produktion har været svagt faldende, og samtidig er der fortsat en stærk efterspørgsel fra de store vækstmarkeder anført af Kina, Rusland og Mellemøsten,« fortæller koncerndirektør Jais Valeur fra Arla Foods, hvor eksporten til Kina i år forventes at blive fordoblet.

Han fortæller til Morgenavisen Jyllands-Posten, at væksten i efterspørgslen drives af den globale befolkningstilvækst samt af den økonomiske vækst, der får middelklassen i lande som Kina til at vokse hurtigt.

Målet for fødevareindustrien er at udnytte væksten i den globale middelklasse, som alene i Asien ventes at vokse fra 500 millioner mennesker i dag til 1,8 milliarder i 2020 og 3,2 milliarder i 2030.