Landbruget lettet over droppet andelsskat

Virksomhederne i landbruget ånder lettet op, efter regeringen har valgt med omgående at trække lovforslaget om ændret andelsbeskatning tilbage samme dag, som det blev fremsat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skaber glæde i virksomhederne, at regeringen fredag aften har valgt at droppe forslaget om ændret andelsbeskatning med omgående virkning. Lovforslaget, der blev fremsat fredag formiddag, og dermed fik en meget kort levetid, ville ifølge erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer været gået hårdt ud over virksomhederne.

- Vi er utroligt glade over, at regeringen har valgt at lytte til den kritik, vi er kommet med og glæder os over, at lovforslaget bliver trukket tilbage. Det er godt for de danske virksomheder og investeringerne i dem fremover, siger direktør for Landbrug & Fødevarer Søren Gade, der i løbet af fredagen har været i kontakt med mange virksomheder, hvor humøret er skiftet markant fredag aften.

- Jeg har sjældent mødt så stor fortvivlelse eller indignation fra nogen direktører, som jeg har i dag. Tilsvarende jeg har også, da de fik at give, at forslaget er blevet trukket tilbage, mødt glæde, siger Søren Gade.

Lovforslaget har da også fredag mødt massiv kritik fra landbruget. Det ville have betydet, at andelsselskaber fremover skulle underlægges almindelig selskabsbeskatning, således at selskaberne ville blive beskattet med 25 procent af den skattepligtige indkomst, hvor andelsselskaber i dag beskattes med en procentdel af formuen. Samtidig var der i lovforslaget lagt op til at ændre beskatningen af andelsbeviserne hos landmændene, så udlodning fra selskaberne fremover skal beskattes som aktieindkomst. I dag beskattes udlodninger som personlig indkomst.

Tidligere fredag oplyste Arlas administrerende direktør Peder Tuborgh over for Berlingske Nyhedsbureau, at en afskaffelse af den lempelige beskatning af andelsselskaber ville komme til at koste Arla 300 millioner kroner om året. Fredag aften, efter lovforslaget er blevet trukket tilbage, er da da også lettelse at finde hos Arla. Peder Tuborgh siger til Radio24syv, at han først og fremmest er lettet på vegne af Arlas ejere.

- Det her ville ikke have været til at bære for landmændene, sådan som det så ud tidligere i dag. Nu tror jeg også, at landmændene kan ånde lettet op og få lyst til at se fremad igen, siger han til Radio24syv og forklarer, hvordan han dagen igennem har været lidt af en »rollercoaster«.

- Jeg har i dag været igennem den største følelsmæssige rollercoaster i mange, mange år. Og nu glæder jeg mig bare til at holde weekend, siger Peder Tuborgh til Radio24syv.