Landbruget jubler over forslag til finanslov

Hos Landbrug & Fødevarer jubler administrerende direktør Karen Hækkerup over, at regeringen "gøder jorden for vækst i hele Danmark".

Finansminister Claus Hjort Frederiksen Fremlægger finanslovsforslaget for 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Reaktionerne har mildest talt været blandede, efter regeringen tirsdag præsenterede deres forslag til en ny finanslov.

Men hos landmændenes interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, er der massiv opbakning til forslaget. Organisationens administrerende direktør, den tidligere socialdemokratiske justitsminister Karen Hækkerup, roser regeringen for at bane vejen for, at virksomheder får bedre vilkår til at generere vækst i hele Danmark.

En af de ting, der ifølge Landbrug & Fødevarer gør livet nemmere for de danske virksomheder, er den såkaldte NOx-afgift, som regeringen vil afskaffe.

»Det vil lette virksomheder i fødevareklyngen for omkostninger på 25-30 mio. kroner om året. NOx-afgiften er jo en politisk fastsat omkostning på energiregningen, som har tynget mange virksomheder i den internationale konkurrence,« siger Karen Hækkerup.

Derudover noterer direktøren, at regeringen har afsat 300 mio. kroner over fire år til at gennemføre den såkaldte landbrugs- og fødevarepakke, der blandt andet har til formål at lette vilkårene for landbruget.

»Dansk landbrug er i en meget vanskelig situation, ikke mindst fordi landmændene i det daglige er underlagt en række komplekse regler. Samtidig er der lukket for fødevareeksport til Rusland, mens kineserne køber færre danske fødevarer. Med fødevare- og landbrugspakken vil regeringen forbedre rammerne for at drive landbrug, så vi ser frem til den konkrete udmøntning hurtigst muligt,« siger Karen Hækkerup.

Det vækker også begejstring hos Karen Hækkerup, at regeringen har afsat midler til at sikre vækst og udvikling i hele Danmark, ligesom der blandt andet også er budgetteret med flere penge til at udvikle fælles miljøstandarder i EU.

Mens mange andre områder lider under regeringens stramme besparelsesplan, er landmændenes interesseorganisation altså godt tilfredse. Og de håber på, at politikerne også i fremtiden vil prioritere deres interesser højt.

»Vi håber, at regeringen fortsat vil have fokus på konkurrenceevnen og se på de langsigtede investeringer og innovation i erhvervet. Når regeringen til foråret skal fremlægge en skattereform, er der eksempelvis brug for, at vores virksomheder lettes for de danske særafgifter, ikke mindst PSO-afgiften, som hvert år koster virksomheder i fødevareklyngen over 700 mio. kroner,« siger Karen Hækkerup.