Læs torsdagens business-kalender

Her er nogle af torsdagens begivenheder.

Scandinavian Star 8. april 1990. 159 personer omkom ved branden. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOAKIM ROOS

ERHVERV

11:00 Dansk-Tysk Energikonference og kåring af årets tyske virksomhed
DI Energi sætter i dag fokus på Tyskland når de afholder et netværksmøde om Tyskland samt en Dansk-Tysk Energikonference: ”The Future of Energy". Konferencen arrangeres i samarbejde mellem DI Energi og Dansk-Tysk Handelskammer. I forlængelse af konferencen kårer udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ”German Company of the Year”.

Økonomi/statistik
Danmarks Statistik, nye udgivelser, kl. 9.00:
- It-anvendelse i befolkningen (2016)
Udland:
- 9.45: Italien: PMI industri, maj
- 9.55: Tyskland: PMI industri (endelig), maj
- 10.00: Eurozonen: PMI samlet (endelig), maj
- 10.00: Italien: BNP-vækst (endelig), Q1
- 10.30: Storbritannien: PMI industri, maj
- 14.15: USA: ADP-jobrapport, maj
- 14.30: USA: Produktivitet, Q1
- 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 25
- 14.30: USA: Fortsat ledige, uge 24
- 15.45: USA: PMI industri (endelig), maj
- 16.00: USA: ISM industri, maj
- 16.00: USA: Anlægsinvesteringer, m/m, apr
- 17.00: USA: Olielagre

UDLAND

12:00 Scandinavian Star-kommission fremlægger sine resultater
Den norske særkommission, der har undersøgt branden på Scandinavian Star i 1990, fremlægger sine resultater for Stortinget. 159 mennesker mistede livet i branden. Det har tidligere været mistænkt, at der var forsikringssvindel involveret, da skibets værdi kort før branden blev hævet.

Internationalt økonomisk forum i Sankt Petersborg
Den årlige konference Internationalt Økonomisk Forum i Sankt Petersborg starter i dag og varer frem til den 3 juni. Den russiske præsident Vladimir Putin taler på konferencen den 2. juni.

EU-Kina topmøde
EU og Kina holder i dag og i morgen topmøde i Bruxelles. Deltagerne er EU-præsident Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og Kinas premierminister, Li Keqiang.

INDLAND

12:00 Drøftelser om undersøgelseskommission af Skat
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) indkalder i dag til drøftelser om kommissoriet for den undersøgelseskommission, der skal granske skandalerne i skattevæsnet. Det første møde finder sted i dag i Folketingets frokostpause.

13:00 Samråd om videoovervågning af det offentlige rum
Folketingets Retsudvalg har justitsminister Søren Pape Poulsen (KF) i åbent samråd om videoovervågning af det offentlige rum. Ministeren skal redegøre for holdningen til videoovervågning af det offentlige rum, herunder om ministeren er tilfreds med de regler, der i dag gælder for videoovervågning henholdsvis i forhold til kommunernes muligheder og private virksomheders muligheder for overvågning af tilstødende områder i forlængelse af deres matrikel. Udvalget har endvidere bedt ministeren redegøre for, om ministeren vil sikre bedre muligheder for, at kommuner kan opsætte videoovervågning af det offentlige rum. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Peter Kofod Poulsen (DF) og Karina Adsbøl (DF).

14:00 Høring om investeringer i virksomheder i de israelske bosættelsesområder
Folketingets Udenrigsudvalg afholder i dag høring om danske investorers ansvar og handlemuligheder i forhold til investeringer i virksomheder med aktiviteter i de israelske bosættelser. Temaet vil blive belyst fra forskellige vinkler og af forskellige eksperter. Høringen vil blive indledt af udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), og herefter vil der være oplæg om blandt andet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv, OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber, danske og udenlandske investorers erfaringer med firmaer, som har aktiviteter i bosættelserne samt om folkeretten i forhold til Israel-Palæstina konflikten.
Tilmelding skal ske senest onsdag den 31. maj kl. 10.00

14:00 Åbent samråd om Europol aftalen
Folketingets Retsudvalg har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i åbent samråd om Europol aftalen. Ministeren skal blandt andet bidrage til opklaringen af, hvordan påstanden om, at den enkelte betjent i nær fremtid vil kunne få direkte søgeadgang til Europols databaser er opstået, samt redegøre for, hvorvidt regeringen har haft et ansvar for at denne påstand er blevet brugt til at underminere værdien og holdbarheden af den netop indgåede parallelaftale om Danmarks tilknytning til Europol på et mellemstatsligt niveau. Samrådsspørgsmål er stillet efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).

14:00 Åbent samråd om instruks om mindreårige gifte asylansøgere
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om beslutningen om undtagelsesfrit at adskille ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. Ministeren skal redegøre for forløbet om beslutningen, og hun skal fortælle, hvilke vurderinger der forelå fra hendes embedsmænd. Desuden skal hun forklare, hvorfor hun valgte at fjerne en formulering om, at adskillelsen af parrene skulle ske på en individuel vurdering. Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL), Sofie Carsten Nielsen (RV), Josephine Fock (ALT).

KRIMINAL

13:00 Totalkredit under anklage i byret
Københavns Byret afsiger i dag klokken 13.00 dom i en sag, hvor Totalkredit beskyldes for vildledende markedsføring. Anklageren har antydet, at der er ønske om bødestørrelser på mellem 1,6 og 3,5 millioner kroner.

15:00 Dom i sag om Rodin-skulptur
Østre Landsret afsiger i dag dom i en sag, hvor tre mænd i byretten blev frifundet for anklager om at ville narre et auktionshus til at sælge en falsk skulptur, som er en efterligning af et værk af billedhuggeren Auguste Rodin.

Frit lejde for ulovlige våben
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) igangsætter sammen med anklagemyndigheden og politiet en landsdækkende frit lejde-aktion. Ligger man inde med ulovlige våben, kan man fra 1. juni til og med 30. juni 2017 aflevere dem straffrit til politiet. Under frit lejde-aktionen kan man helt anonymt aflevere ulovlige våben, våbendele, ammunition og eksplosivstoffer med videre til politiet uden at risikere straf for erhvervelse eller besiddelse af våbnene. Dette sker i forbindelse med, at minimumsstraffen for ulovlig besiddelse af skydevåben og eksplosivstoffer fordobles fra ét til to års fængsel.

Kevin Magnussen og manager for retten
Sagen mellem racerkører Kevin Magnussen og hans tidligere manager Dorte Riis Madsen begynder i dag i Københavns Byret. Manageren kræver 20 procent af samtlige Kevin Magnussens indtægter i en bestemt periode, mens Magnussens advokater mener, at hun ikke har optrådt ansvarligt eller loyalt overfor Kevin Magnussen. Racerkøreren ventes ikke at møde op i retten.

PERSONALIA

Fødselsdage

  • Amerikansk skuespiller Morgan Freeman, 80 år.
  • Tidl. statsadvokat Birgitte Vestberg, 75 år.
  • Oversætter Henrik Brøndsted, 75 år.
  • Engelsk musiker Ronnie Wood (The Rolling Stones), 70 år.