Læs mandagens Business-kalender

Her er nogle af mandagens begivenheder.

Foto: ERIC THAYER. De i alt 538 amerikanske valgmænd mødes i dag for at afgive deres stemmer i præsidentvalget.
Læs mere
Fold sammen

Business

08:30 Konference om digital læring:
I dag afholder Dansk Industri konferencen 'Education 4.0 - konference om digital læring' i Industriens Hus. Blandt oplægsholderne er businesstænker Peter Fisk og professor Ole Sejr Iversen.

12:00 Udenrigsministeren taler ved Dansk Industris dag om Mellemøsten:
Dansk Industri holder i dag 'DI Middle East Day 2016', hvor der er fokus på Mellemøsten for det danske erhvervsliv. Her kommer udenrigsminister Kristian Jensen (V) og fortæller om sine besøg i regionen i 2016, og hvilke tanker han gør sig om området.

Regnskaber (børsnoterede aktieselskaber):
3. kvartal: SPEAS
4. kvartal: Luxor

Økonomi/statistik:
Danmarks Statistik, nye udgivelser, kl. 9.00:
- Europæisk købekraftsundersøgelse - prissammenligninger, 2015
- Europæisk købekraftsundersøgelse - realøkonomiske sammenligninger, 2015
- Offentligt kvartalsregnskab, 3. kvt. 2016

Statistiske Efterretninger:
- Betalingsbalancen over for udlandet (kvt.), 3. kvt. 2016
- Kvartalsvise offentlige finanser, 3. kvt. 2016
- Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service, 3. kvt. 2016

Udland:
- 10.00: Tyskland: Ifo-indikator, dec
- 11.00: Eurozonen: Produktion i bygge og anlæg, okt
- 15.45: USA: PMI samlet (foreløbig), dec
- 15.45: USA: PMI service (foreløbig), dec

EU

09:30 EU's miljøministre mødes:
EU’s miljøministre holder i dag møde i Bruxelles. På dagsorden er blandt andet beskyttelse af menneskers sundhed og miljø ved forsvarlig håndtering af kemikalier samt kvoter for drivhusgasemissioner.

Landspolitik

08:00 Åbent samråd om nitrat i grundvandet:
I dag er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og sundhedsminister Ellen Trane Nørby kaldt i åbent samråd om nitrat i grundvandet. De to ministre skal blandt andet redegøre for de sundhedsmæssige konsekvenser af forhøjet indhold af nitrat (kvælstof) i grundvandet, og hvordan fødevare- og landbrugspakken vil påvirke nitratindholdet i Danmarks grundvand. Desuden skal ministrene redegøre for, hvorfor rapporten om fødevare- og landbrugspakkens påvirkning af grundvandet er blevet forsinket.

10:00 Møde i salen:
Folketinget mødes i dag til lovbehandling på Christiansborg. Det er sidste møde inden årsskiftet, og en lang række lovforslag skal tredjebehandles. Det gælder blandt andet Justitsministeriets 'respektpakke', en begrænsning af mulighederne for at tage flere uddannelser, indførelse af en offentlig sanktionsliste over udenlandske religiøse forkyndere, og den anden behandling af en nedsættelse af registreringsafgiften.

13:00 Åbent samråd om krigsforbrydelser i Irak:
Folketingets forsvarsudvalg har kaldt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i åbent samråd om krigsforbrydelser begået af irakiske soldater, som det danske forsvar tidligere har trænet. Ministeren er bedt om at dele sin viden om disse krigsforbrydelser begået i kampen mod Islamisk Stat.

Gruppemøder:
09.00 - 10.00 Dansk Folkeparti, 2-083

Fødselsdage:

Forfatter og multikunstner Jens Fink-Jensen 60 år

Udland

Amerikanske valgmænd bekræfter valget af Trump:
De i alt 538 amerikanske valgmænd mødes i dag for at afgive deres stemmer i præsidentvalget. Det sker altid mandag efter den anden onsdag i december, som i år altså er mandag den 19. december. Valgmændene i hver delstat mødes i deres respektive hovedstæder og afgiver deres stemmer. Delstats-resultaterne bliver derefter sendt til formanden for Senatet. Den endelige optælling af valgmands-stemmerne sker i Kongressen den 6. januar. Det amerikanske valgmandssystem fungerer således, at befolkningen afgav deres stemmer ved valget den 8. november, hvilket valgmændene i de enkelte stater nu skal følge. Hvis en præsidentkandidat vinder en stat, får kandidaten alle statens valgmandsstemmer. Dette betyder også, at selv om demokraternes Hillary Clinton faktisk fik flest stemmer, så er det republikanernes Donald Trump, som bliver præsident i januar.

Svensk atletiktræner i retten for at beskylde Zlatan for doping:
Värmlands Tingsret (byretten) i Karlstad ventes i i dag at indlede den sag, som den svenske nationalhelt, fodboldspilleren Zlatan Ibrahimovic, har anlagt mod den tidligere træner for det svenske atletiklandshold, Ulf Karlson. Han optrådte i foråret i Nya Wermlands-Tidningen med denne betragtning om Zlatans tid (2004-2006) i italienske Juventus: "Jeg tror, at han dopede sig. Fodboldspillere bliver ikke testet så ofte som individuelle udøvere. Zlatan tog ti kilo på i muskler på et halvt år i Juventus. Det er umuligt at gøre på så kort tid".