Læs fredagens Business-kalender

Her er nogle af fredagens begivenheder

De første ballerinaer får studenterhuer på fra Det Kongelige Teaters Balletskole. Foto: Iris.
Læs mere
Fold sammen

Erhverv

09:00 Byggeomkostningsindekset fra Danmarks Statistik i første kvartal
Hvad koster det at bygge en bolig? Danmarks Statistik kommer med byggeomkostningsindekset for første kvartal 2017.

09:00 Danmarks Statistik med tal på landbrugets økonomi
Danmarks Statistik har set på, hvordan landbrugets økonomi var i 2016.

Økonomi/statistik
Danmarks Statistik, nye udgivelser, kl. 9.00:
- Byggeomkostningsindeks for boliger, 1. kvt. 2017
- Landbrugets bruttofaktorindkomst, 2016
Statistiske efterretninger:
- Betalingsbalancen over for udlandet (kvt.), 1. kvt. 2017
Udland:
- 8.45: Frankrig: BNP-vækst (endelig), Q1
- 9.00: Frankrig: PMI Industri (foreløbig), jun
- 9.00: Frankrig: PMI service (foreløbig), jun
- 9.30: Tyskland: PMI Industri (foreløbig), jun
- 9.30: Tyskland: PMI Service (foreløbig), jun
- 9.30: Tyskland: PMI Samlet (foreløbig), jun
- 10.00: Eurozonen: PMI Industri (foreløbig), jun
- 10.00: Eurozonen: PMI Service (foreløbig), jun
- 10.00: Eurozonen: PMI Samlet (foreløbig), jun
- 15.45: USA: PMI industri (foreløbig), jun

 

Politik

09:30 Inger Støjberg igen i samråd om ulovlig instruks
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) angiveligt ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre danner igen grundlag for et samråd med ministeren. Det første samråd den 1. juni varede hele fem timer. I en pressemeddelelse fra sidste år skrev Støjberg, at ingen mindreårige under 18 år måtte indkvarteres sammen med en ægtefælle på de danske asylcentre, og det er den melding, der nu har bragt ministeren i problemer, for ifølge loven skal alle sager vurderes individuelt. Det har ministeren allerede rettet ind efter, men hun har samtidig givet Folketinget så skiftende forklaringer, at det har vakt kritik fra flere sider. Blandt andet har hun både omtalt pressemeddelelsen som en instruks - det vil sige retningslinjer til myndighederne - og som en pressemeddelelse, der blot skulle udtrykke hendes politiske holdning.

15:30 Miljø- og fødevareministeren indvier Danmarks største fosforvådområde
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er i dag med til at indvie Danmarks største vådområde til bekæmpelse af fosfor ved Hinge sø. Silkeborg Kommune og 33 jyske lodsejere taget et stort skridt i arbejdet for at gøre Danmarks søer renere og mindske antallet af alger i Hinge Sø. Indvielsen finder sted ved Vinderslevholm Gods.

18:00 Sankt Hans på Marienborg med statsministeren
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder igen i år Sankt Hans i Marienborg Have. Haven åbnes klokken 18.00, mens statsministeren byder gæsterne velkommen klokken 19.00. Herefter vil der være tale af Mikkel Beha Erichsen og musik af Brødrene Olsen. Statsministeren holder båltalen kl. 21.00, inden han tænder bålet.

 

Kriminal

09:15 Kommunalt ansat anklages for at have taget 4,7 millioner
Retten i Lyngby ventes at behandle en straffesag mod en tidligere ansat i Gentofte Kommune. Hun er sigtet for mandatsvig og for at have taget i alt 4,7 millioner kroner fra kommunen.

09:30 Rumænsk kvinde var stråmand for bagmand i Hvepsebo-komplekset
Østre Landsrets 23. afdeling skal afgøre, om en rumænsk kvinde deltog i hæleri, da hun optrådte som direktør for en af de påståede bagmænd i Hvepsebo-komplekset. Københavns Byret har idømt hente fængsel i otte måneder. Sagen fortsætter den 28. og 29. juni.

 

Indland

10:00 De første ballerinaer får studenterhuer på fra Det Kongelige Teaters Balletskole
Det er et historisk øjeblik for Det Kongelige Teaters Balletskole, når den for første gang i sin 246 år gamle historie kan sende syv ballerinaer ud i verden med studenterhuer på. Siden 1771 har Det Kongelige Teaters balletskole givet de unge dansere en eksamen, der svarer til folkeskolens, men i august 2014 etablerede Det Kongelige Teater i samarbejde med Falkonergården Gymnasium og HF en tre-årig uddannelse, der skulle sikre unge, nyudklækkede dansere en gymnasial uddannelse. Foruden 20 timers balletundervisning om ugen har de modtaget en boglig undervisning, der i dag resulterer i syv studenterhuer. Aspirantuddannelsen svarer nu til uddannelsen fra andre balletkompagnier som Paris, Hamborg og London.

12:00 Regentparret ankommer til Aarhus Havn
Regentparret ankommer i dag klokken 12.00 til Aarhus Havn med Kongeskibet Dannebrog.

11:30 Frederikssund Kommune udvikler en ny by
Frederikssund Kommune afholder i dag pressemøde om etablering af Vinge Centrum, der bliver den centrale og bærende del i den nye by Vinge uden for Frederikssund. Visionen for Vinge er at gøre det til et af Danmarks absolut største byudviklingsprojekter, der på sigt vil få 20.000 indbyggere og 4.000 arbejdspladser. Vinge vil få sin egen S-togsstation.

14:30 Viborg Snapsting får gave fra Folketingets formand
Folketingets Præsidium kommer i dag til Viborg Snapsting for at overrække borgmester Torsten Nielsen en karaffel fra Danmarks Rigsdag, som et symbol på Snapstings unikke historie i Viborg. Viborg Snapsting var fra midten af 1400-tallet og 400 år frem en årlig tilbagevendende begivenhed i Viborg. Det var her folk mødtes fra nær og fjern - en folkefest med en blanding af handel, viden og fest.

16:00 Nordiske mesterskaber i ost
Oste fra hele Norden er indbudt til konkurrencen om, at blive Nordens bedste ost. Alle oste stilles op på en lang række (sidste år var der 102 oste) – og så begynder dommerne smagningen fra en ende af. Dommerne er teammanager for Det Danske kokkelandshold, Ulla Pedersen, madskribent Anne Køster, Marinus Buch Kristensen fra Restaurant Lumskebugten og Kim Gubi Lundvalt og kommer fra Restaurant Resume. Der kåres én overordnet vinder af hele konkurrencen samt én guld, sølv og bronze på tværs af kategorierne
Sted: Svendborg, Ramsherred

 

Udland

09:30 Ung syrer mistænkes for plan om bombeterror i København
Retten i den sydtyske by Ravensburg (Landgericht Ravensburg) ventes i dag at fortsætte straffesagen mod en ung syrisk flygtning, som ifølge anklagemyndigheden delvist har tilstået planer om at sprænge en bombe i København. Manden blev i november anholdt med 17.000 tændstikker, fyrværkeri, 17 batterier, seks walkie-talkier og to køkkenknive i rygsækken. Sagen begyndte 19. juni og ventes at fortsætte 4., 11. og 12. juli.

World Pride Madrid
Den spanske hovedstad Madrid danner fra i dag og den kommende uge frem ramme om LGBT's “World Pride Parade”, der hylder den seksuelle mangfoldighed. Festivalen byder foruden et farverigt optog gennem de spanske gader også på events som udendørskoncerter, fester, kunst, teaterforestillinger og topmødet WorldPride International Conference of Human Rights. The Pride Parade løber af stablen lørdag den 1. juli med op mod tre millioner forventede deltagere. I fjor deltog over to millioner mennesker. "World Pride Parade"-festivalen varer frem til den 2. juli.

Schwarzenegger mødes med Macron
Arnold Schwarzenegger mødes med den franske præsident Emmanuel Macron. Dagens møde mellem Macron og Schwarzenegger kommer i kølvandet på USA's beslutning om at trække sig ud af Paris-klimaaftalen. Arnold Schwarzenegger er grundlægger af R20 der en sammenslutning af blandt andet lokalregeringer, private virksomheder samt internationale organisationer og NGO’er.