Lærere og sygeplejersker får lettere adgang til Danmark

Udenlandske lærere og sygeplejersker har netop fået særlig let adgang til Danmark. Dansk Sygeplejeråd kalder det »fuldstændigt grotesk«.

Foto: Kristian Brasen

Sygeplejersker og lærere er blandt de nye stillingsbetegnelser på den såkaldte positivliste, der skal afhjælpe »mangel på kvalificeret arbejdskraft« ved at give bestemte udlændinge fra lande uden for EU opholds- og arbejdstilladelse i Danmark. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Den nye liste trådte i kraft ved årsskiftet og er ifølge næstformanden for Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, »fuldstændigt grotesk«.

- Det er ikke for sjov, at vi har sendt 500 danske sygeplejersker til Norge for at arbejde, siger hun til avisen og kritiserer samtidig det signal, listen sender til udlandet:

- De stikker folk blår i øjnene og siger: Har du en sygeplejerskeuddannelse, så bare kom til Danmark, så kan du få job. Jeg mener faktisk, at det er uanstændigt.

Også lærerne er utilfredse.

- Det giver slet ingen mening, at lærere står på den liste. Vi har bestemt ingen flaskehalse. Tværtimod. Der er ingen problemer med at få lærerstillinger besat, siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Lærernes a-kasse og forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Lærerforening, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), undrer sig også og fortæller til avisen, at regeringen i de kommende måneder vil reformere ordningerne for arbejdskraftindvandring, herunder positivlisten.

- Jeg er 100 procent sikker på, at det efter denne historie er noget, som vi kommer til at berøre i en kommende reform, siger han.

BNB