"Låner ikke penge til mindre virksomheder i øjeblikket"

Staten poster milliarder af kroner fra bankpakke 2 ud til landets banker. Men i erhvervslivet har man endnu ikke set meget til de mange penge.

Det danske erhvervsliv venter stadig på effekten af bankpakke 2.
Flere og flere virksomheder har problemer med at drive forretning - og dermed skabe arbejdspladser og vækst, fordi de ikke kan låne penge i banken.

Det skriver Politiken tirsdag.

En analyse fra Håndværksrådet viser ifølge Politiken, at 28 procent af landets små og mellemstore virksomheder i årets andet kvartal oplevede, at manglende finansiering gjorde det svært at drive forretningen eller søsætte nye projekter. Det er 2 procent mere end første kvartal og 3 procent mere end fjerde kvartal sidste år, hvor krisen ellers slog hårdest igennem.

Læs også: Bliv klædt bedre på til mødet med banken

- Det virker måske som en ubetydelig stigning, men den er faktisk ret bekymrende, for vi burde have oplevet det modsatte, nemlig at det blev nemmere at skaffe finansiering, siger chefanalytiker Mads Engberg, Håndværksrådet, til Politiken.

Låner ikke til mindre virksomheder

Undersøgelsen fra Håndværksrådet viser, at hver tredje virksomhed, der i første halvår af 2009 fik afslag på en låneansøgning, fik som begrundelse, at »banken slet ikke låner penge ud til mindre virksomheder i øjeblikket«.

- Mindre firmaer får altså nej selv til sunde og rentable projekter - alene på grund af deres størrelse. Det er ikke rimeligt, siger Mads Engberg til Politiken.

Bankpakke 2 blev vedtaget af Folketinget i februar. Da ansøgningsfristen udløb sidst i juni, havde 50 pengeinstitutter søgt om i alt 63 mia. kr. Foreløbig er der udbetalt 35 mia. kr. til bankerne.

I en skriftlig kommentar til Politiken skriver Finansrådet:

- På grund af den aktuelle lavkonjunktur er der større risiko ved at låne penge ud for bankerne i øjeblikket, og derfor er kreditvurderingen strammet op mange steder

- mja