Kvinder giver ikke kreative bestyrelser

Det stigende antal kvinder på direktionsgangene og i bestyrelserne skaber ikke automatisk mere kreativitet.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Kvinder i bestyrelsen kan styrke virksomhedens fokus på samfundsansvar og kontrolopgaver. Men de giver ikke automatisk mere kreativitet, viser nye studier fra Handelshøjskolen BI i Norge, der er et af de lande, der har den aller højeste andel af kvinder på bestyrelsesposter i erhvervslivet.
Det skriver forskning.no.

Norge stadfæstede ved lov forrige år, at minimum 40 procent af stolene i bestyrelseslokalet i alle ASA-selskaber skal være besat af kvinder. Og det har styrket lyden af de høje hæle på bestyrelsesgangene:

- Kvinderne er blevet mere synlige og har bevist, at de kan gøre et godt job i bestyrelserne. Der findes mange kvalificerede kvinder, og de får stadig mere erfaring, fortæller professor Morten Huse fra Handelshøjskolen BI, der står bag undersøgelsen.

Kvindelighed

Men hvad er det så, at bestyrelserne får ud af at have en større andel af kvinder på posterne? Giver det mere effektivitet? Mere kreativitet? Disse spørgsmål har Morten Huse og forskningskollegaer forsøgt at besvare ved at studere arbejdet blandt 840 bestyrelsesmedlemmer.

Og trods det store kvindeindtog i de norske bestyrelser, har det ikke ført til revolutionerende ændringer i bestyrelsesarbejdet – hverken på godt eller ondt.

- Skal kvinder gøre en forskel, må de selv tage ægte mangfoldighed og forskellighed med ind i bestyrelseslokalet. Og de øvrige bestyrelsesmedlemmer skal evne at udnytte den styrkede mangfoldighed. Det sker ikke af sig selv, understreger Morten Huse.

Resultatet af undersøgelsen viser dog, at flere kvinder i bestyrelserne giver et større fokus på kontrolopgaver og arbejdet med CSR. Desuden bidrager kvinderne til et bedre bestyrelsesarbejde på det strategiske plan.

Men undersøgelsen viser også, at mere af den ellers så famøse kvindelige kreativitet ikke automatisk følger med stiletterne og den plisserede nederdel ind i bestyrelseslokalet.