Kunder snydes for rentefald

Midt i krisen tjener banker penge som aldrig før, mens de samtidig forlanger mere i rente af deres kunder.

Læs mere
Fold sammen
Det seneste godt halve år har Politiken i en række artikler afdækket, at banker har tøvet med at sætte renten ned for deres kunder, selv om Nationalbanken gang på gang har sænket sin rente. Tit har bankerne forklaret, at de fortsat betaler dyrt for penge, de låner andre steder end i Nationalbanken - ofte i det såkaldte pengemarked, hvor banker låner af hinanden.

Nu viser nye tal fra Nationalbankens rentestatistik imidlertid, at renten i pengemarkedet er styrtdykket det seneste halve år. Alligevel sænkes renten for privatkunder fortsat kun meget lidt - og for erhvervskunder stiger den ligefrem. Det skriver Politiken tirsdag.

Udviklingen er opsigtsvækkende, vurderer en af landets førende eksperter.

- Renten på nyudlån til erhvervskunder har fulgtes meget tæt med renten på pengemarkedet, men lige pludselig er det vendt helt rundt, så erhvervskundernes rente stiger, mens renten i pengemarkedet falder. Det er et meget markant skifte, siger professor Jesper Rangvid fra handelshøjskolen CBS i København til Politiken.

Storbankerne Nordea og Jyske Bank har i de seneste uger offentliggjort tal og regnskaber, der viser store overskud.

- Bankerne har store tab på udlån, men de tjener samtidig meget mere på andre dele af deres forretning. Noget af indtjeningen kommer ved, at der bliver handlet usædvanlig meget med aktier og andre værdipapirer, men en stor del kommer også fra, at de tjener mere på kunderne via den udvidede rentemarginal, siger Jesper Rangvid.

Udviklingen kan på længere sigt svække bankernes anseelse i befolkningen.

- Bankerne har sagt, at det er, fordi de skal dække deres tab, at de ikke sætter kundernes rente lige så meget ned som pengemarkedet og Nationalbanken, men hvis de bare fortsætter med at have store overskud, vil der sprede sig en mistro mod det argument, siger Jesper Rangvid.