Kun to ud af fire sektorer er mere optimistiske

Industrien og byggesektoren hænger stadig i krisens tungsind, mens detailhandel og serviceerhverv begynder at se lysere på tilværelsen.

Foto: Torben Klint
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der ses meget forskelligt på fremtiden afhængigt af, hvilken branche man er en del af. Mens detailhandlen og serviceerhvervene ser lysere på fremtiden, så har byggebranchen ikke ændret sin vurdering af konjunkturerne, og industrien ser som den eneste branche mørkere på fremtiden.

Det viser den såkaldte konjunkturindikator fra Danmarks Statistik, som for industriens vedkommende er faldet fra 2 i juni til minus 2 i juli.

Mens byggefagene ikke har ændret deres syn på sagerne og fortsat ligger på en bundskraber på minus 16, så er detailhandlen og servicefagenes vurdering gået synligt frem. Detailhandlen vurderer konjunkturer til 19 i juli mod 7 i juni, og i serviceerhvervene lyder vurderingen nu på minus 2 mod minus 4 i juni.

Byggefagenes dårlige humør undrer lidt i betragtning af blandt andet, at den såkaldte BoligJobordning blev genindført med skattefradrag for vedligeholdelse af boliger.

»Vi har dog fortsat en forventning om, at vi i løbet af året vil se en effekt af genindførelsen af BoligJobordningen, som gælder for 2013 og 2014 samt for fritidshuse fra april 2013 til og med 2014. Meget tyder på, at byggebranchen endnu mangler et kick for at komme helt oven vande. Forhåbentlig kan et opsparet behov for renovering, BoligJobplan og en eventuel større tro på fremtiden være med til i 2. halvår at skubbe byggebranchen i opadgående retning,« skriver cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund i en kommentar til tallene.

Ellers betegnes tallene samlet set af chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit som udtryk for forsigtig optimisme.

»Dagens tal viser, at dansk erhvervsliv er forsigtige optimister på dansk økonomis vegne, men dog ikke endnu ikke ser et egentligt opsving tegne sig i horisonten,« konkluderer han i en kommentar.

En del af den forsigtige optimisme kommer sydfra, hvor både erhvervstillid og forbrugertillid er steget over de seneste måneder.

Men på de hjemlige breddegrader kan virksomhederne også glæde sig over en stille forbedring af boligmarkedet samt en stigning i dankortomsætning og detailsalg.