Kun meget svag jobrapport kan holde Yellen fra renten

Når månedens vigtigste nøgletal - den amerikanske jobrapport - lander fredag, skal den indeholde usædvanligt svage tal, for at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder sig fra at stramme pengepolitikken senere i juni.

Læs mere
Fold sammen

Det vurderer Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, forud for fredagens jobtal fra USA.

- Den næste renteforhøjelse er næsten sikker. Kun en meget svag jobrapport kan ændre det billede. Vi forventer, at der i maj er skabt knap 200.000 nye arbejdspladser. Jobskabelsen skal væsentligt under 100.000, før Fed-direktør Yellen og co. vil ryste på hånden, skriver han i en kommentar.

Jacob Graven er en anelse mere optimistisk end økonomerne generelt, da de forventer en jobskabelse på 180.000 i maj ifølge et estimat fra Bloomberg News.

En andet forhold, som er væsentligt for centralbankens beslutning om at hæve renten, er væksten i lønningerne.

Sydbank vurderer, at en stigning fra de 2,5 pct., som var fremgangen ved seneste rapport i april, i sig selv vil tvinge centralbankchef Janet Yellen til at hæve renten.

Og det kan meget vel blive tilfældet, hvis man skal tro på økonomernes forventninger, der lyder på en lønvækst på 2,6 pct. i maj.

Den amerikanske centralbank har som målsætning at få inflationen op på 2 pct. om året. De seneste tal for april viste en stigning i kerneinflationen på 1,5 pct. på årsbasis, men alligevel er der en bred forventning om snarlig stramning af pengepolitikken.

I øjeblikket er centralbankens styringsrente på 0,75-1,00 pct., og langt de fleste økonomer samt finansmarkedet forventer en renteforhøjelse ved rentemødet, som løber af stablen 13.-14. juni.

Renten blev senest sat op i marts.