Kun hvert tredje firma betaler skat

En ny analyse viser, at to ud af tre selskaber ikke betalte en krone i skat i 2011.

To ud af tre selskaber betalte ikke skat i Danmark sidste år, og det beviser ifølge skatteminister Holger K. Nielsen, at det ikke er selskabsskatten, der holderholder udenlandske investorer væk fra landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten 110.000 selskaber gik i 2011 i en stor bue uden om skattefar og slap for at betale skat. Kun 52.000 virksomheder betalte selskabsskat sidste år. Det viser en ny analyse fra Skatteministeriet af selskabernes skattebetaling i Danmark ifølge Politiken.

Antallet af »skattefri« selskaber har aldrig været større, og statens selskabsskatteindtægter faldet fra næsten 70 milliarder kroner i 2006 til 40 milliarder kroner sidste år.

- Det er rent hykleri, når de borgerlige påstår, at det er selskabsskatten, der holder udenlandske investorer væk fra Danmark. Sandheden er, at langtfra alle selskaber betaler skat i Danmark, siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF) til Politiken.

Der er grund til at være bekymret over væksten af nulskatteselskaber og faldet i skatteindtægter, mener professor Torben M. Andersen, der er tidligere økonomisk overvismand.

- Både i og uden for Europa konkurrerer landene om at tilbyde selskaberne de laveste skatteprocenter. Og selskaberne kan flytte overskuddet derhen, hvor skatten er lavest. Så det kræver fælles, internationale regler at sikre mere rimelige indtægter fra selskaberne, siger han til Politiken.

Finanskrisen har stor betydning for antallet af selskabsmilliarder, der kommer i statskassen. Som reglerne er i dag, skal virksomhederne nemlig betale 25 procent af overskuddet i skat, mens de ikke skal betale noget, hvis der ikke er overskud.