Kun en ud af 35 økonomiske prognoser er rigtig

De økonomiske vækstforudsigelser rammer kun rigtigt én ud af 35 gange, viser en opgørelse over fire årtiers prognoser.

Når økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager regner med en vækst på 1,6 procent næste år, så kan væksten faktisk lande på både 0,6 eller 2,6 procent, . Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Kun én ud af 35 prognoser for den økonomiske vækst rammer plet. Det viser en opgørelse over økonomiske prognoser siden 1970, som Information har lavet.

Kun 2,8 procent af økonomernes vækstforudsigelser i opgørelsen rammer næste års vækst præcist, og der er ifølge avisen ingen tendens til, at de økonomiske prognoser er blevet mere præcise.

I opgørelsen indgår prognoser fra fem institutioner, herunder fra de økonomiske vismænd, Nordea og Dansk Industri (DI).

»Det er sådan noget, man må leve med. Der er ikke grund til at tro, at vi i fremtiden kan få halvt så store forudsigelsesfejl. Det ville være naivt at tro,« siger John Smidt, sekretariatschef i Det Økonomiske Råd, der laver de økonomiske vismænds prognoser.

Cheføkonom i Nordea Helge J. Pedersen mener, at »man må acceptere, at der er så stor en fejlmargin,« og derfor bruge prognoser »med en høj grad af ydmyghed«.

Når væksten er lavere end normalt, er afvigelsen på prognoserne gennemsnitligt dobbelt så stor.

»Når væksten bliver meget lav eller negativ, så rammer vi langt ved siden af,« siger cheføkonom i DI Klaus Rasmussen til Information.

Ifølge avisens opgørelse skyder prognoserne over fire årtier og på tværs af de fem institutioner i gennemsnit et procentpoint forkert.

Så når økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) torsdag præsenterede regeringens seneste prognose om en forventet vækst på 1,6 procent næste år, så kan væksten faktisk lande på både 0,6 eller 2,6 procent.

Ifølge Information svarer det til forskellen på, hvad økonomer vil betegne som henholdsvis krise eller opsving.