Kulsorte udsigter for dansk erhvervsliv

Antallet af konkurser i erhvervslivet slog alle rekorder i 2008, og tilliden til fremtiden har aldrig været lavere for dansk erhvervsliv, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Torben Christensen/Scanpix
I december måtte ikke mindre end 430 danske virksomheder dreje nøglen om, når der korrigeres for sæsonmæssige udsving. Det er det højeste antal konkurser på en enkelt måned, siden Danmarks Statistik begyndte at føre regnskab med konkurserne i 1979.

Rekordantallet af konkurser betød, at der i alt var 3.709 virksomheder, der gik konkurs i 2008, hvilket er 200 mere end de hidtidige rekordår, 1993, hvor Danmark for alvor mærkede følgerne af en omfattende finans- og valutakrise.

Kulsorte forventninger til fremtiden
Desværre er der intet, der tyder på, at situationen på kort sigt bliver bedre. Danmarks Statistik har nemlig også spurgt de danske erhvervsvirksomheder, hvor stor tillid de har til fremtiden. Og det er mildest talt ikke meget.

Industrivirksomhedernes tillid faldt for syvende måned i træk, fra minus 19 til minus 22 i december, mens pessimismen i byggesektoren faldt til minus 34 fra minus 33. Pessimismen i den vigtige servicesektor slog alle rekorder, dog dykkede markant fra minus 11 i november til minus 22 i december.

"Som tallene med al tydelighed demonstrerer er alle tre sektoren i øjeblikket under stort pres. Industrien lider under global recession, der medfører lav efterspørgsel på vores eksportvarer samt en forringelse af konkurrenceevnen fra løn- og valutakursudviklingen, byggeriet er ramt af boligkrisen herhjemme, mens servicesektoren er ramt af mindre efterspørgsel fra industrien og byggeriet, og selvfølgelig også fra den mindskede købelyst hos de danske forbrugere," pointerer chefanalytiker Christian Hilligsøe Heinig fra Sydbank i en kommentar.

Forventning om markant forværring i beskæftigelsen
Erhvervslivets voldsomme pessimisme vil med meget stor sandsynlighed føre til flere store fyringsrunder. Dansk erhvervslivs beskæftigelsesforventninger for de kommende tre måneder befinder sig i hvert fald på det laveste niveau nogensinde, og ikke mindre end hver tredje danske virksomhed planlægger at reducere antallet af medarbejdere.