Krugman har ondt af nyt euroland

Det nye euroland, Estland, hilses med en kondolenceerklæring af den verdensberømte amerikanske økonom, nobelpristageren Paul Krugman.

Foto: TIM SHAFFER

”Tillykke til Estland – men også kondolencer. Dette var ikke den glitrende velkomst til euroen, som du blev lovet,” skriver han i sin blog på New York times internetside, nytimes.com.

Krugmans pointe er dog ikke, at Estland indtræder som det foreløbigt 17. medlemsland midt i en historisk krise for valutasamarbejdet. Nej, adgangsbilletten for Estland har været meget dyr, påpeger han.

Landet, som igennem en række år på egen hånd har holdt sin valutakurs stabil i forhold til euroen, har opnået sine resultater på bekostning af noget, der ligner en økonomisk depression: BNP er faldet 18 procent. IMF, den internationale valutafond, forudsiger, at landets BNP i 2015 – så langt rækker IMFs prognoser frem i tiden – stadig vil ligge under 2007-tallet. Arbejdsløsheden i Estland er steget til næsten 18 procent, og den forventes at forblive over ti procent frem til 2014, påpeger Krugman.

Esterne selv er dog glade.

”Det er et lille skridt for eurozonen, men et stort skridt for Estland. Vi er stolte over at være medlem af euroen,” sagde den estiske regeringschef, Andrus Ansip, da han som den første hævede eurosedler i en pengeautomat i Tallin.