Kronen svagere end nogensinde over for euroen

For få uger siden kæmpede Nationalbanken en dramatisk kamp for at holde kronekursen nede over for euro. I dag er kronen på et lavere niveau end nogensinde tidligere.

Arkivfoto. Foto, Henning Bagger, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aldrig har kronen stået svagere over for Euroen. I skrivende stund er kursen fra nationalbanken på 747,02. Den lave kurs er bemærkelsesværdig, fordi Nationalbanken i januar og februar kæmpede bravt for at holde kronen nede over for spekulanter, som købte kroner for at kronekursen i til at stige.

»Det tyder på, at Nationalbanken er ved at vinde krigen om kronekursen,« siger cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven

For at holde investorerne fra at købe danske kroner og derved få kronen til at stige, solgte Nationalbanken omkring 275 milliarder kroner på valutamarkedet, sænkede ad fire omgange den danske rente til et rekordlavt niveau på minus 0,75 procent og stoppede for udstedelsen af danske statsobligationer.

Det er en smule paradoksalt, at Nationalbanken nu kan fejre, at kronekursen er historisk svag over for Euroen, siger Jacob Graven.

»Traditionelt har Nationalbankens opgave været at sørge for, at kronen ikke blev for svag, men det er nu nærmest vendt på hovedet. Nationalbanken er nu nødt til at holde den danske rente betydeligt under niveauet i eurozonen for at undgå, at kronen bliver for stærk,« siger han.

Hvor svag Nationalbanken vil tillade at kronen bliver over for euroen, vides ikke. Men Jacob Graven tror ikke, at kursen skal falde ret meget yderligere, før nationalbankdirektør Lars Rohde griber til handling.

»Inden længe vil Nationalbanken formentlig begynde så småt at købe kroner på valutamarkedet og dermed sælge ud af den historisk store valutareserve, der blev opbygget tidligere på året,« siger han.

Den historisk lave kronekurs kommer dog ikke til at betyde, at den danske minusrente snart vil være fortid, mener Jacob Graven.

»Næste træk fra Nationalbanken kan være at hæve den danske rente med formentlig 0,1 procentpoint. Det kan komme på tale i de kommende måneder, men Nationalbankens indlånsrente vil efter alt at dømme forblive negativ i flere år endnu,« siger han.

Danmark har en fastkurssamarbejde med EU, som betyder, at kronen har en centralkurs over for euroen på 746,04 kr. pr. 100 euro. Men den har som regel været stærkere.